Topul țărilor pentru libertatea presei. România rămâne pe locul 48
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
România se menține pe locul 48 la nivel mondial și 27 la nivel european în topul „libertății presei”. 

Pe 3 mai jurnaliștii sărbătoresc „Ziua Libertății Presei”. Potrivit organizației „Reporteri fără frontiere”, citată de Realitatea.net, România se menține pe poziția 48 în topul ce cuprinde 180 de țări. 

Țările scandinave Norvegia, Finlanda, Suedia şi Danemarca ocupă primele patru locuri, iar Costa Rica se află pe locul 5. România se află pe locul 48, iar în 2019 s-a aflat pe locul 47. În clasamentul european, România ocupă locul 27 din 45. 

În România, viziunea guvernului asupra jurnalismului şi libertăţii de exprimare încurajează cenzura şi autocenzura, iar mecanismele de finanţare a media sunt în multe cazuri opace sau chiar corupte, afirmă Reporteri fără Frontiere în ediţia din 2021 a clasamentului mondial al libertăţii presei, publicată marţi, transmite Agerpres. 

În acelaşi timp, politicile editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor, care le folosesc frecvent ca instrumente de propagandă, potrivit raportului, care plasează România pe poziţia 48 din cele 180 de ţări evaluate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel