Toți operatorii economici își vor conecta casele de marcat la sistemul informatic al ANAF. Data limită
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Ministrul Finanțelor a anunțat că toți operatorii economici vor fi nevoiți să își conecteze casele de marcat fiscale electronice la sistemul informatic al ANAF. Datele limită depind de încadrarea firmei. 

Operatorii economici au obligația de a realiza conectarea caselor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, în cazul în care se află într-o zonă deservită de o rețea de comunicații. Toate procedurile trebuie făcute până la 30 iunie 2021 la aparatele de marcat electronice fiscale ce aparțin operatorilor economici încadrați în categoria marilor contribuabili și până la 30 noiembrie 2021 la aparatele de marcat electronice fiscale deținute de operatorii economici încadrați în categoria contribuabililor mici și mijlocii.

Orice contribuabil se poate conecta începând cu 31 martie

„Este un pas important și un proiect esențial pentru ANAF și pentru creșterea colectării de care se vorbește de ani de zile, proiect pe care l-am urmărit în paralel cu construcția bugetului și uitați că începând de ieri sistemul este funcțional și practic toți contribuabilii, indiferent de tipul lor, pot demara conectarea. Contribuabilii nu vor mai fi nevoiți să depună declarațiile specifice pentru că deja acestea se vor transmite în fiecare zi odată cu conectarea. 

La fel de important este că nu sunt sancțiuni în următoarele 3 luni. Termenul limită de conectare pentru marii contribuabili este de 30 iunie, iar pentru contribuabilii mici și mijlocii este de 30 noiembrie. Toate aceste termene le-am stabilit împreună cu Asociația Servisanților, care va avea și ea un rol important, pentru că servisanții operează aceste case de marcat. Am făcut o echipă de asistență tehnică care va sta la dispoziția contribuabililor pentru clarificări suplimentare. Există o secțiune distinctă pe site-ul ANAF-ului unde se pot găsi aceste informații, am creat de asemenea un ghid detaliat despre cum se poate efectua conectarea și o secțiune de întrebări și răspunsuri”, a declarat ministrul Alexandru Nazare la Digi24.

Puțini contribuabili în cazul excepțiilor

„Există această prevedere pentru contribuabilii care sunt într-o zonă care este acoperită de un sistem de comunicații. Cei care nu sunt acoperiți de o zonă de comunicații au un alt regim. Vorbim de foarte puțini contribuabili care se află într-o asemenea situație, marea majoritate a contribuabililor nu au acestă problemă”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor. 

În finalul declarației sale, ministrul i-a invitat pe contribuabili să se înscrie pe site-ul ANAF, la secțiunea de Spațiu Virtual. De acolo, trebuie să ia legătura cu servisanții și să demareze procedurile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel