Brânza tofu, cea preferată în special de vegetarieni, a devenit tot mai populara în ultima perioadă, iar proprietățile ei provoacă multe controverse în rândul consumatorilor.
Ce este bânza tofu
Tofu este un aliment tradițional din China și este realizat în general din boabe de soia, apă și produse de coagulare. Printre cele mai utilizate substanțe folosite la inchegare sunt urmatoarele:
- sulfatul de calciu - din care rezultă o brânză tofu moale, puțin sfărmicioasă.
- clorură de magneziu și clorură de calciu - din care rezultă o brânză tofu moale și puțin sfărmicioasă.
- glucono delta-lactona - din care rezulta o brânză tofu cu aspect gelatinos și cu un gust acrișor.
Beneficiile brânzei tofu
Contrar a ceea ce mulți cred, consumul de brânză tofu poate avea multiple beneficii pentru organism. Tofu conține aminoacizi esențiali și vitamine, precum fier, calciu, mangan, cupru, magneziu, zinc, seleniu și vitamina B1.
Tofu este bogat spre exemplu în izoflavoni, care contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău din organism. Este redus astfel riscul de apariție al hipertensiunii și aterosclerozei. Tot izoflavona din compoziția tofu ajută la încetinirea pierderii densității osoase. Este redus astfel substanțial riscul de osteoporoză, iar sistemul osos este întărit, citează kanald.ro.
Încetinește evoluția Alzheimer
În urmă studiilor s-a descoperit și că un consum regulat de brânză tofu poate încetinii evoluția Alzheimer-ului și poate ajută ficatul să se refacă după o serie de afecțiuni hepatice agresive.
Tofu poate combate și afecțiunile renale, datorită conținutului mare de minerale din compoziție. În plus tofu conține și antioxidanți, care distrug radicalii liberi produși de organism și încetinesc procesul de îmbătrânire al organismului.
Contraindicațiile brânzei tofu
De cele mai multe ori tofu este făcut din soia modificată genetic și s-a demonstrat de-a lungul timpului că aceste tipuri de soia afectează modul de funcționare al sistemului digestiv.
Consumul de tofu nu este indicat copiilor, deoarece izoflavona din compoziție poate afecta dezvoltarea organelor genitale.
Tofu conține și fitoestrogeni, o serie de substanțe care blochează producția normală de estrogen. Fitoestrogenii au fost legați de apariția cancerului la san, iar multe studii spun că ar hrăni evoluția acestuia. Tot pe plan hormonal, tofu conține o altă serie de substanțe care blochează hormonii tiroidieni.
Nu în ultimul rând, atunci când cumperi tofu verifică modalitatea de preparare a acestuia: este preferat să fie fermentat. Toful nefermentat conține mai multe substanțe care blochează acțiunea tripsinei, o enzima care joacă un rol esențial în digestie, citează sursa de mai sus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Plata pensiilor pentru luna mai. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru pensionarii români
- Bacterie de origine fecală găsită în 2 milioane de sticle de apă ”de fițe”
- Ce nu știai despre praful din Sahara. „Călătoria“ de mii de kilometri datorită căreia se dezvoltă pădurea amazoniană
- Efectele prafului saharian asupra sănătății. Beatrice Mahler: Cine trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- Horoscop 24 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care-și pierde controlul. Va fi foarte greu să-ți revii!
- Pască pufoasă fără aluat
- 5 pași pentru un somn mai bun conform oamenilor de știință
- Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Răsturnare de situație de la Poșta Română
- Cățelul tău are căpușe? Află cum le poți îndepărta în siguranță