Tratamentul corect pentru cancerul gastric. Dr. Marțian (Sanador), despre simptomele ”banale” care te trimit la doctor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Dr. Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit, la DCNewsTV, despre tratamentul corect în cazul diagnosticului de cancer gastric. 

„Printre particularitățile cancerului gastric, spre deosebire de alte cancere, se numără faptul că stadiile incipiente răspund la terapie foarte bine. Trebuie să reținem că tratamentul cancerului gastric trebuie să fie aproape întotdeauna multimodal. Rar poate fi tratat doar de către chirurg, niciodată doar de oncolog sau radioterapeut. Trebuie să fie o asociere de tratamente din mai multe specialități”, a spus Bogdan Marțian, vineri, la interviurile DC News și DC Medical. 

Sanador

Tratamentul corect pentru cancerul gastric este în funcție de stadiul evolutiv. Ca să știm stadiul, trebuie să facem niște investigații. În orice fel de suspiciune de disconfort digestiv, nu numai arsură sau durere în capul pieptului, poate să fie și lipsă de poftă de mâncare, poate să fie lipsă de chef de viață, poate să fie și asta... Orice simptom care apare altfel decât comportamentul obișnuit al omului trebuie să ducă în primul rând la un consult medical. După, dacă există o suspiciune că ar fi ceva digestiv, trebuie să meargă spre gastroenterolog, pentru că el este cel care pune diagnosticul. Diagnosticul de cancer gastric se pune pe endoscopie”, a mai spus specialistul, explicând ulterior:

„Endoscopia digestivă superioară este pentru descoperirea unei tulburări, tumori gastrice. Și ulcerul se descoperă la fel. Este un procedeu invaziv minor, făcut sub anestezie. Nu trebuie anestezie generală. Endoscopia identifică tumora sau leziunea, se face obligatoriu și biopsie. Ciupește din leziune și materialul care este recoltat se urmărește la microscop, după ce este preparat într-un anumit fel. Endoscopia ne indică localizarea, dimensiunile și aspectul. După ce avem rezultatul și știm că e vorba despre un cancer, se continuă investigațiile.”

Declarațiile complete, în interviul de mai jos:

Dr Bogdan Marțian: Chirurgia oncologică la Interviurile DC News și DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel