Țuică de casă. Ce se întâmplă în corpul tău când bei un păhărel
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Țuică de casă. Ce se întâmplă în corpul tău când bei un păhărel / Foto: Pixabay
Țuică de casă. Ce se întâmplă în corpul tău când bei un păhărel / Foto: Pixabay
Află în articol ce se întâmplă în corpul tău atunci când bei un păhărel de țuică.

Țuica este o băutură alcoolică. Distilată în alambic, licoarea se obține prin fermentarea prunelor, scrie Realitatea.net

În funcție de zona în care este făcută, țuică poartă și alte denumiri: horincă, palincă, răchie sau șliboviță. În funcție de concentrația de alcool, țuică este obișnuită, cea care are în jur de 24-28 grade, țuică bătrână de 32-48 grade și horincă în jur de 50- 55 grade. Cert este că nicio țuică nu coboară sub 24% concentrația alcoolică.

Ca și în cazul vinului, țuicii vechimea îi conferă valoare. Poate avea 3 ani vechime și atunci se cheamă că e o țuică bătrână sau 7 ani vechime, adică o țuică extra.

Țuică însoțește mâncărurile grase. Românii beau de obicei câte un păhărel de țuică atunci când mănâncă slănină, friptură de porc sau un preparat tradițional din carne. Toate acesta se sting cu o gură de țuică. De ce? Pentru că aceste alimente se depun acolo unde nu ți-ai dori, adică îngrașă. Noroc cu țuica, că are efect asupra digestiei și a metabolizării grăsimilor.

Unul din trei români se îmbată o dată pe lună. România, pe 2 în Europa

România este pe locul doi în Uniunea Europeană la frecvenţa consumului intens de alcool. Circa 35% dintre români au spus că au luat parte la episoade de consum intens de alcool cel puţin o dată pe lună în anul 2019, conform datelor de la Eurofound, oficiul european de statistică.

Ponderea înregistrată de România a fost a doua cea mai mare din UE, după cea din Danemarca, de 38%. Pe locul 3 se află Luxemburg, cu 34%, relatează Mediafax. Totuşi, în ceea ce priveşte consumul zilnic de alcool, Portugalia, Spania şi Italia ocupă primele locuri în clasament, nefiind vorba de cantităţi mari de alcool.

Un episod de consum intens de alcool este definit de Eurostat ca ingerarea echivalentului a peste 60 g de etanol pur într-o singură ocazie. În rândul statelor membre UE, între 4% (Cipru şi Italia) şi 38% (Danemarca) dintre adulţi au raportat că au luat parte la episoade de băut intens cel puţin o dată pe lună.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel