Tulcea: Cabinete stomatologice noi fără personal, în şcolile din municipiu
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Şcolile din municipiul Tulcea au, începând din acest an şcolar, două cabinete stomatologice noi, însă acestea nu sunt folosite deocamdată, din cauza lipsei fondurilor necesare salariilor celor doi stomatologi, a declarat pentru Agerpres directorul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS), Ştefana Zibileanu.

"În momentul de faţă, avem cinci cabinete stomatologice noi, din care două nu au personal, din cauza lipsei bugetului necesar plăţii salariilor acestora. Având în vedere că aceste cabinete sunt funcţionale, vom repartiza începând de luna viitoare cadrele medicale de care dispunem, astfel încât să acoperim toate unităţile şcolare. Evident însă că programul va fi redus", a menţionat directoarea Zibileanu.

Ea a mai spus că reţeaua de medicină stomatologică numără trei medici stomatologi şi trei asistenţi.

"Cadrele medicale lucrează în reţeaua şcolară peste normativ, în contextul în care normativele şcolare prevăd un maximum de 1.500 de elevi pe medicul stomatolog", a afirmat directoarea DAPS.

Pe lângă cele cinci cabinete stomatologice, reţeaua de medicină şcolară mai deţine şase cabinete medicale. Trei posturi de asistent medical din acestea sunt neocupate în prezent, din cauza lipsei fondurilor la capitolul cheltuieli de personal din buget, potrivit sursei citate.

La rândul ei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Mihaela Nicolau, a afirmat că a transmis ministerului de resort cererea primită din partea DAPS pentru acoperirea cheltuielilor legate de noile posturi.

"Am înregistrat cererea DAPS, am trimis-o Ministerului Sănătăţii, dar ce vă pot spune la acest moment este că se menţin în plată doar persoanele care existau la data de 31 decembrie 2018. Nu ştiu dacă la rectificarea bugetară vom avea o suplimentare, având în vedere că deocamdată nu avem acoperită cheltuiala de personal pentru cei aflaţi în plată", a declarat Nicolau.

Unul din cele două cabinete stomatologice noi funcţionale din acest an şcolar a fost amenajat la Liceul tehnologic Henri Coandă.

"Copiii au reale probleme legate de calitatea dinţilor şi cred că este necesară prezenţa unui medic şcolar care să prevină apariţia cariilor, pierderea prematură a dintelui, printr-o igienă corectă şi constantă. Am echipat corespunzător cabinetul, avem promisiuni că vom avea un medic voluntar şi sperăm ca de anul viitor să avem un medic al şcolii", a afirmat directorul liceului, Doina Stroe.

De asemenea, medicul şcolar Maria Ganea a afirmat că are arondaţi copiii din patru unităţi de învăţământ, Liceul tehnologic Henri Coandă, Liceul Agricol Nicolae Cornăţeanu, grădiniţa nr. 17 şi grădiniţa Lotizări.

"În fiecare zi, am program la una din şcoli sau grădiniţe. Asigur asistenţa medicală copiilor, dar şi personalului didactic, însă nu am competenţe în domeniul stomatologiei. Ni se eliberează foarte puţine medicamente, iar ca să nu rămânem în pană, cumpărăm noi (medic şi asistentă, n.red.)", a declarat Maria Ganea care profesează din anul 1977.

Ea a mai spus că medicii şcolari nu eliberează reţete gratuite, aşa că elevii care stau la internate şi sunt arondaţi medicilor din alte zone ale judeţului sunt, de asemenea, ajutaţi pentru a-şi cumpăra medicamentele de care au nevoie.

"Ar fi nevoie de bani mai mulţi pentru medicamente. Noi dăm bilete de trimitere la urgenţă, pentru o entorsă, o luxaţie, dar la spital copiii nu sunt primiţi şi sunt trimişi la medicul de familie", a mai spus Ganea.

Pentru funcţionarea reţelei de medicină şcolară, Inspectoratul Şcolar Judeţean asigură spaţiile necesare cabinetelor medicale, DAPS - dotarea acestora, iar Ministerul Sănătăţii plăteşte medicamentele şi salariile personalului medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel