Ucigașul silențios care afectează milioane de oameni. Dr. Doru Negru: Ăsta e răul diabetului! Ce să vezi?! Minune...
Autor: Anca Murgoci pe 30 apr, 16:54 | Sanatate
Exclusiv

Doru Negru

Dr. Doru Negru- medic primar diabet, nutriţie și boli metabolice și medic primar medicină internă- la Sanador, a vorbit despre capcana diabetului.

Diabetul zaharat a devenit una dintre problemele majore de sănătate publică ale ultimului secol; ultimele raportări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii atrag atenţia asupra prevalenţei în creştere a diabetului zaharat la toate grupele de vârstă. În România s-au publicat în 2014 rezultatele Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, care au arătat o prevalenţa a diabetului zaharat de 11,6% la populaţia între 20-79 de ani (o valoare de 2 ori mai mare faţă de raportările anterioare).

Diabetul mai este denumit și ”ucigașul silențios” deoarece cele mai multe persoane nu știu că au această boală până nu progresează în mod semnificativ. Acesta poate fi de tip 1 sau 2, însa cel de tip 2 este cea mai frecventă formă și poate afecta milioane de oameni.

”Dacă ne plimbăm pe stradă, din zece oameni pe care îi întâlnim, unul are diabet. Incidența diabetului în țara noastră este de 11,6%. Dacă mergem la cardiologie, acolo unde oamenii au făcut infarct, ce să vezi?! Minune... Jumătate au diabet. Dacă mergem la neurologie, unde au făcut un accident vascular cerebral, 60% au diabet. Dacă mergem la chirurgie sau la ortopedie, unde li se taie picioarele pe bucățele sau pe de-a-ntregul, cam 75% au diabet dintre cei care și-au pierdut o bucățică de picior sau piciorul cu totul. Dacă mergem la nefrologie unde se face dializă sau la Asociația celor care și-au schimbat rinichiul sau la Asociația orbilor, cam 80% au diabet. Dar pe stradă doar 11%! Ăsta e răul diabetului. Și nu doare, fir-ar să fie, că dacă ar durea, te-ar căuta!”, a spus Dr. Doru Negru la DC News TV.

 

Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri