"Ucigaşul tăcut" care imită simptomele de COVID-19. Pericol la venirea iernii
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
foto: Pixabay
foto: Pixabay
Cu venirea iernii, oamenii se vor teme de orice strănut sau puşeu de febră. Pentru că asta poate însemna fie un caz de gripă, fie un caz de COVID-19. Există, însă, şi un "ucigaş tăcut" care stă la pândă chiar în casele noastre. 

Este vorba despre monoxidul de carbon, un caz incolor, inodor, produs de aeroterme, aragazuri sau şemineuri, printre altele. Dacă respirăm prea mult monoxid de carbon, putem muri, iar simptomele care apar la inhalarea acestui gaz sunt dureri de cap, dureri de stomac, ameţeală, stare de vomă, dureri în piept şi confuzie, conform Centrului de Combatere şi Prevenire a Bolilor din SUA. 

Specialiştii spun chiar că inhalarea de monoxid de carbon poate imita simptomele de COVID-19 şi că poate duce chiar la deces dacă persoana care inhalează gazul toxic doarme, este sub influenţa alcoolului sau suferă de diverse boli. 

"Monoxidul de carbon vine şi scoate oxigenul din hemoglobine. Apar astfel simptome ale lipsei de oxigen. Aşa otrăveşte monoxidul de carbon, se agaţă de hemoglobină, proteina care duce oxigenul la plămâni", a declarat dr. Jeremy Brown, medic de urgenţă, conform CNN

Cum faci diferenţa între monoxi de carbon şi COVID-19 

 

"Una dintre cele mai bune metode pentru a afla dacă ai fost intoxicat cu monoxid de carbon este să ieşi afară şi să respiri aer curat. Dacă simptomele dispar, expunerea a fost minimă. Dacă cineva se simte mai bine afară, dar începe să aibă din nou probleme când intră în casă, un medic ar trebui consultat, pentru un test care să măsoare nivelul de monoxid de carbon din sânge", a mai declarat specialistul. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel