UE, bani pentru România. Vosganian: Tragicomic. Trâmbițăm victorii privind fondurile iluzorii din viitor
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Varujan Vosganian
Varujan Vosganian
Varujan Vosganian critică entuziasmul politicienilor care jubilează la aflarea veştii că România va primi 30 de miliarde de euro de la UE şi atrage atenţia asupra faptului că, în acelaşi timp, România nu reuşeşte să cheltuie nici măcar fondurile pe care le-a primit în perioada 2014-2020.

"Vrabia din mână abia mai ticăie, în timp ce cioara de pe gard croncăne de mama focului! Ce bine că vom primi la Sfântul Așteaptă 33 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană! Dar ce facem cu cele peste douăzeci de miliarde de euro pe care nu suntem în stare să le cheltuim din fondurile structurale și de investiții pe care le-am primit în exercițiul financiar 2014-2020?

Cu surle și trâmbițe, parlamentarii noștri europeni ne anunță că, începând cu anul 2021, România va primi un ajutor substanțial pentru relansare economică din partea Uniunii Europene. Suma ar fi de 33 miliarde de euro. Ba unele promisiuni sunt și mai ambițioase, mergând până la 100 miliarde de euro!", a scris deputatul ALDE pe Facebook.

Vosganian: Programul de relansare economică al Uniunii Europene încă nu a fost agreat

"Ce nu ne spun acești parlamentari europeni este că programul de relansare economică al Uniunii Europene încă nu a fost agreat, căci unele state se împotrivesc de-a dreptul. Chiar și când va fi adoptat, nu va folosi ieșirii din criza creată de pandemie, căci nu va putea deveni efectiv mai devreme de câțiva ani. Și, în plus, mare parte din fondurile acestea vor fi credite, așadar vor trebui returnate. Ca să nu vorbim de faptul că România, pentru a beneficia de acest ipotetic ajutor, va trebui să prezinte un proiect de țară credibil.

Pe de altă parte, e tragicomic cum trâmbițăm victorii privind fondurile iluzorii din viitor și, în același timp, ne batem joc de cele pe care le avem la îndemână! Ce bine că vom primi la Sfântul Așteaptă 33 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană! Dar ce facem cu cele peste douăzeci de miliarde de euro pe care nu suntem în stare să le cheltuim din fondurile structurale și de investiții pe care le-am primit în exercițiul financiar 2014-2020?

Reminder: Pentru perioada 2014-2020 România a primit 31 miliarde de euro fonduri structurale și de investiții. Din acestea, la 30 aprilie 2020 doar 9,8 mld euro erau efectiv absorbite, adică mai puțin de o treime", atrage atenţia Varujan Vosganian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel