Umila salată Fattoush, simbolul neajunsurilor economice din Liban
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Libanul are parte de o inflație care într-un an de zile a scumpit și de trei ori prețul alimentelor. Salata fattoush este exemplul și simbolul actual al penuriei alimentare. 

Salata fattoush este tradițională Libanului și este pregătită în bucătării, mai ales în perioada Ramadanului. În prezent, pentru a pregăti o astfel de salată, libanezii plătesc un cost de 3 ori mai mare față de cel de anul trecut, scrie Reuters. Milioane de libanezi se află în imposibilitatea de a pune ceva pe masă, în perioada Ramadanului, deși obiceiul spune că mesele sunt unele îmbelșugate cu ocazia sărbătorii. 

„Nu am gătit inutil. Am preparat o salată fattoush, supă și un fel principal. Masa nu va fi la fel de îmbelșugată ca anul trecut sau ca acum 2 ani”, a spus Hala Sheikh, o libaneză îngrijorată de ceea ce va pune pe masă familiei sale în luna de sărbătoare. 

Un studiu al Universității Americane din Beirut, numit și indicele fattoush, a descoperit că ingredientele de bază ale salatei (salată, roșii, castravete, pătrunjel, ridiche și pâine) și care se folosesc deseori în alimentația de bază au în prezent prețuri cu 210% mai mari față de acum 12 luni. 

Prețul unei salate, simbolul penuriei alimentare

Nici cei care au venit în Liban pentru costul mediu al vieții nu se declară liniștiți de creșterea prețurilor. Sheikh, o nutriționistă de 50 de ani din Statele Unite este îngrijorată de creșterea continuă a prețurilor. 

„În această situație economică grea este important să îți amintești cât costă să faci o salată fattoush. De exemplu, salata pe care o tai acum costă 3.000 de lire”, a spus aceasta. Moneda națională a intrat în declin, pierzându-și 85% din valoare. Acum, o unitate monetară abia ajunge la valoare de 20 de cenți ai dolarului american. 

Inflația scăpată de sub control este vârful unei crize care a început acum doi ani și a băgat țara în foamete, fiind cel mai grav declin financiar de la criza războiului civil din 1975-1990. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel