Un deputat USR-PLUS vrea supraveghere video pe şosele. Lista de abateri sancţionabile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Cristian Paul Ichim, deputat USR-PLUS, a depus un proiect de lege prin care vrea introducerea unui sistem de supraveghere video pe şosele din România. Şoferii care încalcă legea vor primi amenda în plic, acasă! 

"Am depus, în calitate de inițiator, proiectul de lege pentru reglementarea utilizării unui sistem video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice. Am lucrat în ultimele luni la acest proiect și m-am consultat cu specialiști din Ministerul de Interne, Ministerul Transporturilor, experți în siguranță rutieră, lucrători ai MAI, dar și cu cetățenii.

Sistemul detectează abaterile șoferilor precum:

- circulă cu viteză peste limita legală;

- nu respectă prevederile privind trecerea la nivel cu calea ferată;

- nu respectă culoarea semaforului;

- nu acordă prioritate pietonilor;

- nu au ITP valabil;

- nu poartă centura de siguranță;

- nu folosesc luminile de întâlnire;

- depășesc masa maximă admisă", a transmis acesta. 

Amenda, direct acasă

"Șoferii care nu vor respecta regulile vor fi înștiințați direct cu privire la eventualele încălcări ale legii și li se va transmite amenda direct la domiciliu", a scris Cristian Paul Ichim pe Facebook.

"România este țara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Numărul accidentelor rutiere fatale din țara noastră este aproape dublu față de media Uniunii Europene. Suntem singura țară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice.

Datorită unui astfel de sistem care există în statele europene, numărul accidentelor rutiere și rata mortalității în urma acestora au scăzut considerabil. Implementarea lui s-a dovedit a fi benefică atât din punct de vedere al siguranței circulației, cât și al protejării mediului înconjurător. De asemenea, sistemul va permite monitorizarea zonelor riscante ale traficului și, în urma procesării datelor, va stabili indicele de încălcare a reglementărilor rutiere și coeficientul de siguranță rutieră aferent drumurilor.

De aceea este importantă introducerea și în România a sistemului video de monitorizare a traficului rutier și constatare a abaterilor. Sunt conștient de câte vieți ar putea salva acest sistem odată ce va deveni funcțional", a mai punctat deputatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel