Un detector de unde gravitaționale a înregistrat două semnale misterioase în primele zile de funcționare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un detector de unde gravitaționale a înregistrat două semnale misterioase în primele zile de funcționare   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un detector de unde gravitaționale a înregistrat două semnale misterioase în primele zile de funcționare / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un detector de unde gravitaționale a înregistrat două semnale misterioase în primele sale 153 de zile de funcționare.

Un nou detector de unde gravitaționale, construit în jurul unei bucăți de cuarț, a înregistrat două semnale misterioase în primele sale zile de funcționare. Nu este clar până în prezent ce reprezintă aceste semnale. Dar unul dintre aceste fenomene este exact ceea ce detectorul este conceput să preia, undele gravitaționale de înaltă frecvență, care nu au fost înregistrate până acum.

"Este interesant faptul că acest eveniment a arătat că noul detector este sensibil și ne oferă rezultate, dar acum trebuie să stabilim exact ce înseamnă aceste rezultate", a spus fizicianul Michael Tobar de la Universitatea Western Australia.

"Cu această lucrare, am demonstrat pentru prima dată că aceste dispozitive pot fi utilizate ca detectoare de unde gravitaționale foarte sensibile."

Prima detectare a undelor gravitaționale revoluționare a fost făcută acum doar șase ani. De atunci, detectoarele LIGO și Virgo au continuat să dezvăluie că Universul vorbește prin unde gravitaționale ascunse anterior, care provin din coliziunile dintre găurile negre și stelele de neutroni.

Acești detectori sunt uriași, cu brațe lungi de 4 kilometri (2,5 mile). Laserele de-a lungul acestor brațe sunt perturbate de undele gravitaționale, producând modele de interferență în lumina recombinată care pot fi analizate pentru a dezvălui natura evenimentului care a provocat unda. Până în prezent, tehnologia a fost optimizată pentru regimul de frecvență joasă.

Informații despre Big Bang

Undele gravitaționale de înaltă frecvență sunt mult mai greu de detectat, dar cu siguranță merită urmărite. Lungimea de undă a acestora este proporțională cu dimensiunea Universului; cele care apar mai târziu sunt mai mari, deci undele mai scurte și de înaltă frecvență ar putea dezvălui informații despre Big Bang și despre Univers la începutul timpului.

Sursele de unde gravitaționale de înaltă frecvență din trecutul mai recent ar putea include obiecte ipotetice, cum ar fi stelele bosonice și găurile negre primordiale. Aceste unde ar putea fi produse chiar de nori de materie întunecată. Așadar, astronomii ar fi profund interesați să detecteze aceste semnale.

Tobar și colegul său fizician Maxim Goryachev de la Universitatea din Australia de Vest au proiectat un detector de masă pentru unde gravitaționale de înaltă frecvență în 2014. Acum, împreună cu o echipă internațională, au efectuat noi observații.

Cum se comportă detectorul?

Detectorul în sine este un disc de cristal de cuarț, numit rezonator cu unde acustice în vrac (BAW), cu o parte ușor convexă. Teoretic, undele gravitaționale de înaltă frecvență ar trebui să genereze undele sonore permanente pe disc, care sunt prinse ca sunete fonice de partea convexă.

Întregul detector este plasat într-o cameră de vid protejată împotriva radiațiilor pentru a preveni cât mai multe interferențe posibil. Cu această configurare, echipa a efectuat două observații și a făcut o detectare în timpul fiecăreia, prima pe 12 mai 2019 și a doua pe 27 noiembrie 2019.

„Acest experiment este unul dintre cele două prezente în lume care caută unde gravitaționale de înaltă frecvență și avem planuri să ne extindem acoperirea și la frecvențe mai mari, unde niciun alt experiment nu s-a concentrat până acum”, a spus Tobar, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel