Un director găsit vinovat de corupție a fost executat prin împușcare în China
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Lai Xiaomin  Sursa foto: Twitter
Lai Xiaomin Sursa foto: Twitter
Directorul China Huarong Asset Management, Lai Xiaomin, a fost executat astăzi pentru luare de mită, anunță Xinhua News. Lai a recunoscut că a luat mită peste 1,788 miliarde de yuan, echivalentul a 229 milioane de euro.

Executia a fost aprobată de Curtea Populară Supremă și a fost pusă în executare de un tribunal din municipiul Tianjin din nordul Chinei. Fostul șef al conglomeratului financiar China Huarong a fost condamnat pe 5 ianuarie la pedeapsa capitală pentru ”corupție și bigamie”. Lai Xiaomin a fost găsit vinovat de încasarea unor comisioane ilegale în valoare de 215 milioane de euro și de tentativa de a obtine altele în sumă de 13 milioane.Sumele au fost ”extrem de mari, circumstanțele deosebit de grave și intențiile extrem de răuvoitoare”, a explicat tribunalul din Tianjin.

Lai Xiaomin (58 de ani) a fost găsit vinovat și de bigamie, stabilindu-se că ”a trăit multa vreme cu alte femei” în afara căsătoriei, cu care a avut copii nelegitimi. Fostul șef de corporație a făcut mărturisiri în ianuarie 2020, în imagini difuzate de televiziunea publică CCTV care au mai arătat între altele seifuri și dulapuri pline cu teancuri de bancnote într-un apartament din Beijing care i-ar fi aparținut lui Lai. Imaginile au mai arătat și masini de lux și lingouri de aur pe care Lai le-ar fi acceptat ca mită.

Acesta a asigurat totuși că nu a ”îndraznit” să cheltuiască nimic din banii respectivi. China a lansat o vastă campanie anticorupție în 2012, după instalarea presedintelui Xi Jinping în fruntea Partidului Comunist Chinez, și peste un milion și jumatate de cadre de partid au fost sancționate ulterior. Asociațiile pentru apărarea drepturilor omului au denunțat practica „mărturisirilor televizate” din China, afirmând că în multe cazuri acestea sunt obținute sub tortură sau șantaj, menționează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel