Un nou tip de baterie. Telefoanele vor fi încărcate de 10x mai repede
Autor: Ioan-Radu Gava pe 10 apr, 19:19 | Știinta

Un nou tip de baterie. Telefoanele vor fi încărcate de 10x mai repede / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Bateriile reîncărcabile litiu-ion deservesc în prezent aproape totă tehnologia, de la smartphone-uri la notebook-uri și căști, până la dispozitive de jocuri.

Performanța bateriilor litiu-ion se degradează în timp și, uneori, defectele din celulele bateriei pot duce la supraîncălzire și pericole de incendiu - companiile trebuind uneori să retragă urgent produse care pot exploda.

Un nou tip de baterie

 

Cercetătorii din Rusia au dezvoltat un nou tip de tehnologie a bateriilor despre care spun că se pot încărca de aproximativ 10 ori mai repede decât bateriile litiu-ion existente - o accelerare care ar putea oferi avantaje imense de economisire a timpului dacă ar fi lansată pe dispozitivele uzuale.

„O baterie fabricată folosind polimerul nostru se va încărca în câteva secunde - de aproximativ 10 ori mai rapid decât o baterie litiu-ion tradițională”, spune cercetătorul în electrochimie Oleg Levin, de la Universitatea din Sankt Petersburg. „Acest lucru a fost deja demonstrat printr-o serie de experimente”, a mai precizat acesta.

În cadrul testării, cercetătorii au încercat mai multe tipuri diferite de polimeri, dar NiSalen a fost singurul dispozitiv care sa dovedit a fi stabil și eficient, datorită modului în care structurile de nichel și salen au funcționat ca o coloană vertebrală conductivă. Structurile au acționat simultan ca un colector de sarcină pentru pandantivele nitroxil, susținând în același timp capacitatea redox a substanței.

Dispozitivul funcționează bine și la temperaturi scăzute, ceea ce nu se poate spune despre bateriile litiu-ion sensibile la temperatură, precizează ScienceAlert

Știinta Vezi toate articolele
Crossuri parteneri