Un nou tip de baterie. Telefoanele vor fi încărcate de 10x mai repede
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un nou tip de baterie. Telefoanele vor fi încărcate de 10x mai repede  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un nou tip de baterie. Telefoanele vor fi încărcate de 10x mai repede / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Bateriile reîncărcabile litiu-ion deservesc în prezent aproape totă tehnologia, de la smartphone-uri la notebook-uri și căști, până la dispozitive de jocuri.

Performanța bateriilor litiu-ion se degradează în timp și, uneori, defectele din celulele bateriei pot duce la supraîncălzire și pericole de incendiu - companiile trebuind uneori să retragă urgent produse care pot exploda.

Un nou tip de baterie

Cercetătorii din Rusia au dezvoltat un nou tip de tehnologie a bateriilor despre care spun că se pot încărca de aproximativ 10 ori mai repede decât bateriile litiu-ion existente - o accelerare care ar putea oferi avantaje imense de economisire a timpului dacă ar fi lansată pe dispozitivele uzuale.

„O baterie fabricată folosind polimerul nostru se va încărca în câteva secunde - de aproximativ 10 ori mai rapid decât o baterie litiu-ion tradițională”, spune cercetătorul în electrochimie Oleg Levin, de la Universitatea din Sankt Petersburg. „Acest lucru a fost deja demonstrat printr-o serie de experimente”, a mai precizat acesta.

În cadrul testării, cercetătorii au încercat mai multe tipuri diferite de polimeri, dar NiSalen a fost singurul dispozitiv care sa dovedit a fi stabil și eficient, datorită modului în care structurile de nichel și salen au funcționat ca o coloană vertebrală conductivă. Structurile au acționat simultan ca un colector de sarcină pentru pandantivele nitroxil, susținând în același timp capacitatea redox a substanței.

Dispozitivul funcționează bine și la temperaturi scăzute, ceea ce nu se poate spune despre bateriile litiu-ion sensibile la temperatură, precizează ScienceAlert

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel