Un parc din Galați se surpă la 3 luni după ce a fost modernizat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay / Un parc din Galați se surpă la 3 luni după ce a fost modernizat
Pixabay / Un parc din Galați se surpă la 3 luni după ce a fost modernizat
Un parc din zona Parfumul Teilor se duce de râpă la propriu, porțiuni ale zonei de relaxare surpându-se. 

De nerecunoscut, aşa a ajuns parcul de la Parfumul Teilor, la nici trei luni de la finalizarea modernizării. Aleile principale sunt puternic afectate de tasări, iar numeroase dale sunt dislocate din cauza denivelărilor apărute. Nici băncile nu mai prezintă siguranţă din cauza situaţiei terenului. În urma unor sesizări, parcul a fost închis, scrie Viața Liberă.

Modernizarea parcului de pe strada Domnească, de la Parfumul Teilor, reprezintă unul dintre obiectivele de investiţii finalizate anul acesta. O investiţie realizată sub oblăduirea Direcţiei Dezvoltare, Infrastructură şi Lucrări Publice din cadrul Primăriei Galaţi, condusă de inginerul Cristian Capeţis.

Parcul a fost închis

La începutul lunii martie 2021 parcul care ar fi trebuit să fie gata în decembrie anul trecut nu era încă gata. La începutul lunii aprilie, modernizarea a fost anunţată de autorităţi ca fiind un obiectiv îndeplinit, diferenţele între ceea ce era parcul înainte de modernizare şi aspectul actual fiind spectaculoase.

Spectaculos am putea spune că arată şi acum, dar într-un sens nedorit. Cum intri în parc, pe partea dreaptă, aleea principală este vizibil afectată de tasare, motiv pentru care băncile par "pe valuri". Numeroase dale, inclusiv cele care conţin spoturi LED sunt dislocate. Pe partea stângă, situaţia tasărilor pare mai "domoală", dar suficient de vizibilă, iar numărul dalelor sărite sau care au devenit "mobile" este mult mai mare.

Zona afectată de tasare pare să fie fix cea în care săpăturile arheologice au scos la lumină un spectaculos bazin de apă, construit în 1944, pentru stingerea incendiilor provocate de bombardamente. Este drept, bazinul a fost acoperit cu pământ, dar cel mai probabil compactarea a lăsat de dorit, iar în urma ploilor extrem de abundente au apărut aceste probleme. În plus, este posibil să nu fi fost amenajate nici scurgeri corespunzătoare pentru apa pluvială.

Ce spune Primăria

Biroul de presă al Primăriei Galaţi a confirmat că s-a făcut recepţia lucrărilor de modernizare a parcului. Constructorul cunoaşte situaţia apărută în urma ploilor extreme şi va interveni de îndată ce vremea va permite executarea remedierilor, pentru că se anunţă, în continuare, ploi abundente. Evident, remedierile se vor realiza în cadrul garanţiei de bună execuţie, iar municipalitatea nu va plăti pentru ele.

Pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a parcului, în valoare de 530.234,25 de lei cu TVA, a fost încheiat un contract cu asocierea firmelor SC Perfecta Impex SRL, SC Rovis Lider SRL și SC Arhideskvision SRL. Proiectul a prevăzut amenajarea aleilor pietonale prin reconfigurarea acestora cu dale, amenajarea peisagistică a spațiilor verzi, inclusiv instalarea unei rețele automatizate de irigații, refacerea rețelei de iluminat ambiental, înlocuirea mobilierului urban și punerea în valoare a monumentului de for public - Monument comemorativ al Răscoalei de la 1907.

După interpelarea noastră, în cursul după-amiezii de marţi, municipalitatea a restricţionat accesul în parc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel