Un renumit scriitor, laureat al Premiului Goncourt, a fost răpus de COVID-19
Autor: Doinița Manic pe 09 iun, 12:02 | Cultura

Un renumit scriitor, laureat al Premiului Goncourt, a fost răpus de COVID-19 / Foto: Pixabay

Un celebru scriitor, laureat al Premiului Goncourt, a fost răpus de COVID-19.

Scriitorul Michel Host, laureat al Premiului Goncourt, cea mai importantă distincţie literară franceză, a murit duminică la Paris după ce s-a infectat cu COVID-19, au anunţat marţi surse din anturajul său, relatează  Agerpres, citând AFP.

 

Cine a fost Michel Host

Michel Host a câştigat Premiul Goncourt în 1986 cu romanul "Valet de nuit", despre un antierou care rătăceşte prin Paris şi îşi caută tatăl dispărut. Cartea, care a divizat criticii, a generat vânzări modeste pentru un Goncourt: 70.000 de exemplare, a afirmat Le Figaro 20 de ani mai târziu.Născut Yves Chavatte în 1942 la Furnes (Belgia) din părinţi francezi, acest scriitor a păstrat toată viaţa o mare discreţie. Specialist în literatura "Secolului de Aur" (secolele al XVI-lea şi al XVII-lea), Michel Host era, la momentul acordării premiului, profesor la Centrul Naţional pentru Învăţare la Distanţă (Cned).

 

Primul său roman

El s-a făcut remarcat în 1983 cu un prim roman de 700 de pagini, "L'Ombre, le Fleuve, l'Eté", în care o tânără americană aflată la un pas de moarte evocă vocile, feţele şi evenimentele care i-au marcat scurta existenţă.Ulterior, el a avut o carieră de romancier, nuvelist şi poet, fiind publicat de edituri precum Fayard şi Calmann-Lévy. Cel mai recent, Michel Host a fost cronicar al revistei online "La Cause littéraire".

"El ne-a luminat cu umorul său, cu perspicacitatea sa, cu imensa sa cultură literară", a scris directorul acestei reviste, Léon-Marc Lévy, salutând "un scriitor remarcabil şi un excelent traducător de spaniolă".

 

România a pierdut-o recent pe romanciera Ileana Vulpescu

 

Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit pe 12 mai.

”LA DESPĂRȚIREA DE O MARE SCRIITOARE... A plecat dintre noi ilustra romancieră (”persoană care scrie romane”) care a fost ILEANA VULPESCU. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârșit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă și s-ar fi cerut decretarea doliului național. România!...”, a fost tristul anunț făcut de scriitorul Radu F. Alexandru.

VEZI ȘI: Ileana Vulpescu a murit. H.D. Hartmann: Pierderea sa, una din loviturile care anunţă sfârşitul epocii unei mari generaţii

Cultura Vezi toate articolele
Crossuri parteneri