În ce locaţii este, de fapt, obligatorie masca în Bucureşti. CMBSU lămureşte confuzia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Precizările CMBSU în privința obligativității purtării măștii de protecție în Capitală.

Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a făcut duminică seara precizări în ceea ce privește obligativitatea purtării măștii de protecție în Capitală, la cinci ore de la anunțul inițial, care a provocat confuzie.

Potrivit reprezentanților CMBSU, în textul inițial remis presei s-a strecurat o eroare de redactare.

„​Întrucât redactarea reglementării obligativității măștii de protecție a creat confuzie în rândul publicului, în ceea ce privește definirea noțiunii de spațiu public, urmare solicităriilor venite din mass media, am cerut clarificări asupra acestui aspect Direcției de Sănătate Publică București - care, prin d-na director Oana Nicolescu-conducătorul Grupului de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de producerea de îmbolnăviri în masă, a constatat strecurarea unei erori materiale în redactare”, au transmis duminică seara reprezentanții CMBSU.

Aceștia anunță că în loc de „în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura” se va citi „în spaţiile publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura”.

Decizia de duminică a CMBSU mai cuprinde măsuri care trebuie luate de STB și Metrorex

În principiu, măsurile decise în CMBSU nu sunt noi. Ele sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerului de Interne și al Sănătății, dar se aplică dacă CMBSU consideră necesar.

Timp de aproape o oră, subprefectul Antonela Ghiță, care are acum atribuții de prefect, nu a reușit duminică după-amiaza să explice concret situația pe grupul de presă, deși jurnaliștii i-au cerut acest lucru în mod insistent, dat fiind faptul că este o situație care afectează foarte mulți bucureșteni.

Fostul prefect al Capitalei a explicat, la Aleph News, că decizia de duminică a CMBSU este deja prezentă în ordinul comun al MAI și MS.

„Ea a fost aplicabilă pe toată perioada și încă este aplicabilă. Sensul acelei prevederi este că se instituie obligativitatea purtării măștii în târguri, piețe, stații de mijloace transport în comun și dacă Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență consideră necesar. Atunci ar putea să instituie obligativitatea și în alte spații cu potențial de aglomerare cum a făcut-o în momentul în care au început școlile. Și atunci a fost instituită. Și astăzi este în vigoare purtarea măștii de protecție pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor”, a spus Alin Stoica.

Fostul prefect a mai spus că, dacă se va considera necesar, CMBSU, la solicitarea DSP, va putea, de exemplu, să instituie măsura obligativității purtării măștii în exterior pe străzile aglomerate, cum ar fi Cnetrul Vechi sau Calea Victoriei atunci când circulația este pietonală.

„În acest moment, după cum arată prevederea din CMBSU, este doar transpunerea acelui ordin care era deja în vigoare. Deci, nu aduce nimic nou, nu e obligatorie purtarea măștii peste tot în exterior, ci doar în zonele indicate în mod expres, piețe, târguri, stații, mijloace de transport in comun”, a lămurit Alin Stoica, citat de Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel