Urmărește emisiunea live
Ungaria și Polonia, probleme serioase pentru UE. Dungaciu: Suntem într-un joc cu sumă nulă. Nu poți să fii actor global și să stai la mâna lui Viktor Orban!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Dan Dungaciu a vorbit la DC NEWS și DC NEWS TV despre cazurile Poloniei și Ungariei față de Uniunea Europeană. 

În contextul în care în Ungaria partidele de opoziție s-au unit, Val Vâlcu l-a întrebat pe Dan Dungaciu despre problemele care ar mai putea apărea.

"Lucrurile se schimbă, am văzut că în Ungaria s-a unit opoziția și ar putea reprezenta o amenințare pentru Orban, Polonia este supusă unor amenzi de 500.000 de euro pe zi, din cauza cărbunelui de data aceasta, ce s-ar mai putea întâmpla, de unde ar mai putea apărea probleme?", a spus Val Vâlcu.

"Eu văd cazul Poloniei și cazul Ungariei ca și cazul test, nici măcar nu are importanță cine are dreptate. Dacă statele acestea vor fi pune la punct, atunci evident că nu vor mai exista recalcitranți sau își vor primi lecția. Uniunea Europeană nu poate să facă pași înapoi, ăsta este paradoxul.

Uniunea Europeană nu a fost făcută să pedepsească, pentru că trebuie consens, trebuie să-i aduni pe toți la masă, dacă-l pedeptești pe unul se supără celălalt, strârnești reacții. E o coaliție care totdeauna a mers pe sârmă. UE nu a fost obișnuită să pedepsească și acum se vede nevoită să-și asume rolul de suveran, adică să decidă chiar și în cazuri de exepție.

Uniunea Europeană în cazul Poloniei și în cazul Ungariei nu se oprește și nu se va opri. Pentru că dacă Bruxelles-ul se oprește în cazul Ungariei și în cazul Poloniei lumea simte slăbiciunea", a declarat Dan Dungaciu, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV.

"Bruxelles-ul nu-și mai permite să dea înapoi. Suntem într-un joc cu sumă nulă"

"Escaladarea asta a violenței, de fapt, în cazul ungar și polonez, eu cred că cel din Polonia e mult mai grav, pentru că polonezii nu au știința asta a nuanțelor pe care Orban o are. Capacitatea de a merge până la limite și de a face pași, Orban a făcut asta de fiecare dată.

Cred că Bruxelles-ul acum nu-și mai permite să dea înapoi. Dacă dă înapoi, lumea va spune: Vreți să vă luptați cu China? Nu reușiți să puneți ordine în Ungaria și Polonia?

Nu poți să te joci, să să fii actor global și să stai la mâna lui Viktor Orban!

Deci Bruxelles dacă vrea să construiască Europa federală pentru care-și pregătește instrumentele acum, atunci nu poate să cedeze. Nici polonezii, nici ungurii nu pot să cedeze, pentru că dacă ar însemna să cedeze ar pierde putere. Deci suntem într-un joc cu sumă nulă. Aici nu poate să fie win-win!

Dacă Viktor Orban câștigă alegerile în pofida acestei coaliții, o coaliție cu de toate, vor fi probleme enorme pentru Bruxelles. Și polonezii dacă nu cedează vor fi și acolo probleme enorme", a mai spus el. 

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel