Următoarea pandemie este mai puțin probabilă dacă ținem sub control lumea animală (studiu)
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Probabilitatea unei noi pandemii poate fi diminuată dacă ținem sub control anumite aspecte ale vieții animalice.

Riscul ca patogenii ce provin de la animalele domestice sau din comerțul de animale sălbatice să treacă la om ar trebui să fie principalul indicator evaluat dacă dorim să prevenim următoarea pandemie, arată studiile.

Conform The Guardian, cercetătorii au analizat riscurile diferitelor modalități prin care organismele capabile să îmbolnăvească oamenii fac trecerea de la animale la specia umană pentru a încerca să descopere caracteristicile următorii pandemii. Într-un studiu publicat în jurnalul științific Biological Reviews, cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au descoperit că în timp ce riscul unei viitoare pandemii nu poate fi eliminat, schimbări sistematice ale modului în care interacționăm în general cu animalele ar putea minimiza substanțial probabilitatea.

Nu doar animalele sălbatice exotice aduc riscul zoonozelor

Oamenii de știință avertizează că riscul nu are legătură doar cu animalele sălbatice exotice. „Există o tendință naturală, mai ales în lumea occidentală, să ne imaginăm că vorbim de ceva care nu are de-a face cu noi. Este ceva îndepărtat și exotic... ceva ce face altcineva”, a transmis dr. Silviu Petrovan, veterinar și expert în viață sălbatică la Cambridge. „Presupun că cei mai mulți oameni au în cap când cumpără vânat din Waitrose, care bineînțeles că este animal sălbatic, că este vorba despre ceva cu totul exotic”.

Animalele sălbatice au un risc ridicat să provoace pandemii

Un alt studiu care a încercat să cuantifice riscul a fost concentrat în special pe analizarea modului în care virusurile trec de la mamifere la oameni. Acest lucru este foarte important fiindcă cele mai multe infecții care apar mai infecțioase sunt cu origini la mamifere, se arată într-un alt studiu al cercetătorilor din India. Analiza a comparat o asociere de 226 de virusuri cunoscute că îmbolnăvesc oamenii (sau zoonoze) de la peste 800 de specii de mamifere. Astfel, comerțul de animale sălbatice are cea mai mare proporție de astfel de virusuri, la aproximativ 75%.

Totuși, nici animalele sălbatice cu care nu se face comerț nu sunt prea în urmă, cu 63% din virusuri, în timp ce animalele domestice au 51% din acești patogeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel