Urmărește emisiunea live
Urs surprins cum lua urma unor oameni pe o alee din Sinaia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay / Urs surpins cum lua urma unor oameni pe o alee din Sinaia
Pixabay / Urs surpins cum lua urma unor oameni pe o alee din Sinaia
Un urs rătăcit în Sinaia a luat urma unor persoane ce se aflau pe o alee.

Un urs a fost surprins de camerele de supraveghere ale unei locuințe din Sinaia în timp ce lua urma a două persoane pe o alee din localitate. În imaginile postate pe rețelele de socializare se poate vedea cum animalul se află la o distanță mică de cei pe care îi urmărește. 

Incidentul a avut loc în timpul nopții, relatează Realitatea.net. Numărul urșilor care intră în zonele locuite a început să crească. Animalele caută în localități hrană, resursele din păduri fiind din ce în ce mai limitate. 

Propunerea Ministrului Mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că în prezent așa numita derogare, care se acordă pentru eliminarea unui urs, ”în momentul în care viața cuiva este în pericol”, se eliberează foarte greu,  iar uneori durează chiar și în 2 - 3 luni.

”În momentul în care viața cuiva este în pericol, intervenția trebuie să fie ca la pompieri, ca la ISU, ca în momentul în care vine inundația.”, a declarat ministrul Mediului, în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”.

Intervenție în 24 de ore

În aceste condiții, Tanczos Barna vrea ca această intervenție să se facă ”în 24 de ore, maxim”.

”Legislația va fi schimbată. Și vom propune ca aceste derogări să meargă în primul rând pentru intervenție, acolo unde este nevoie de intervenție promptă, rapidă, pentru a salva vieți și a proteja bunurile omului. Aici, intervenția trebuie să se întâmple în 24 de ore, maxim. Am făcut o analiză și ieri am avut o discuție foarte lungă cu colegii mei. O derogare pe legislația actuală trebuie să parcurgă cel puțin 6,7 pași. Și derogarea, până la emitere, de la apelul către 112, poate să dureze în cel mai bun caz 2 săptămâni, în cazurile standard 2,3 luni.” a mai spus ministrul.

Argumentele lui Tanczos Barna

Barna susține că uciderea urșilor prin împușcare este permisă inclusiv printr-o Directivă Europeană.

”Inclusiv împușcarea urșilor ca metodă de prevenție, prevăzută de lege și permisă de Directiva Europeană. Directiva Europeană spune că statul membru poate să intervină în protejarea vieții umane și a bunurilor inclusiv prin împușcare. Și acest lucru se întâmplă în cel puțin 5 state membre, unde se face gestionarea populației de urs. Se întâmplă și în Suedia, se întâmplă și în Croația, se întâmplă și în Polonia, se întâmplă peste tot, unde statul și omul nu s-a retras total, așa cum a făcut România, din managementul acestei specii.”, a precizat ministrul Mediului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel