Val de PROCESE în instanţe: românii contestă măsurile de carantină şi izolare
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Datele afişate pe portalul instanţelor de judecată din România arată că, după intrarea în vigoare a Legii 136/2020, care prevede carantinarea şi izolarea persoanelor, tot mai mulţi români din ţară sau din afara ţării, dar şi cetăţeni străini contestă în instanţele de judecată măsurile de izolare şi carantinare dispuse şi actele Direcţiilor judeţene de Sănătate Publică.

După data de 21 iulie 2020, atunci când a intrat în vigoare legea 136/2020, Judecătoria Cluj Napoca, Tribunalul Dâmboviţa, Judecătoria Bârlad, Tribunalul Sibiu, Judecătoria Mediaş, Judecătoria Odorheiu Secuiesc, Tribunalul Vaslui, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Tribunalul Suceva, Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Judecătoria Găeşti s-au confruntat cu procese din partea românilor de anulare a deciziilor de carantinare şi izolare dispuse de Direcţiile de Sănătate Publică.

Aceleaşi informaţii publice arată că, în general, instanţele tind să respingă cererile românilor- în contradictoriu cu Direcţiile de Sănătate Publică din judeţe, dar există şi excepţii: Judecătoria Mediaş, Judecătoria Odorheiul Secuiesc, Judecătoria Târgu Mureş, Judecătoria Galaţi.

De exemplu, Judecătoria Târgu Mureş a anulat recent deciziile de carantinare ale DSP Mureş pentru trei români care au venit din Suedia care au fost băgaţi în carantină în baza unor liste neactualizate, emise cu 16 zile înainte de intrarea lor în ţară. De asemenea, Judecătoria Galaţi a revizuit decizia DSP Galaţi de izolare a unei minore în Spitalul de Boli Infecţioase Sf. Cuvioasa Parascheva şi a dispus izolarea minorei la domiciliu,.

De asemenea, Direcţiile de Sănătate Publică se confruntă cu multe procese din partea persoanelor şi firmelor vizând anularea unor procese verbale de contravenţie sau a unor plângeri contravenţionale.

Potrivit legii, toţi avocaţii din oficiu ai românilor care contestă măsurile de carantinare şi izolare, indiferent de soluţii, beneficiază de plata onorariilor din fondurile Ministerului Justiţiei. Onorariile variază între 626 de lei şi 868 de lei, majoritatea fiind de 723 de lei, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel