Valeriu Gheorghiță, despre tulpina indiană a COVID-19: Două mutații. Reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor
Autor: Doinița Manic pe 29 apr, 14:37 | Sanatate

Sursă foto: Gov.ro

Președintele Comitetului național pentru coordonarea campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a explicat prin ce se diferențiază tulpina indiană a Sars-Cov-2.

"Tulpina indiană este definită prin prezența a două mutații. Două mutații care se caracterizează cu reducerea activității neutralizante a anticorpilor obținuți după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ care să reducă eficiența vaccinurilor, așa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta și de a ne vaccina într-un număr foarte mare tocmai pentru a reduce circulația virusului în populație și pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutații.

Nu este neapărat mai contagioasă. Aceste mutații care sunt identificate pe această tulpină, se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă de pildă comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă față de vaccinurile actuale. Nu se așteaptă să vorbim de o eficiență substanțial redusă a vaccinurilor. Vaccinurile cu siguranță își mențin eficiența față de forme severe, față de complicații ale bolii, de riscuri de spitalizare. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleași măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenție indiferent de tipul de tulpină despre care vom vorbi.", a declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.

VEZI ȘI: Tulpina indiană COVID-19, descoperită în România. Focar la Brașov

Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri