Valeriu Gheorghiță, la un an de PANDEMIE: "Toți avem același obiectiv". Când vom reveni la NORMALITATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a spus când am putea reveni la normalitate.

„Depinde din ce punct de vedere vrem să definim normalitatea. Este clar că acest tip de virus va rămâne mai mult. Suntem la un an de la diagnosticarea primului caz de coronavirus, însă dacă vom atinge în scurt timp un prag de imunizare de peste 70 la sută, va creșe siguranța fiecăruia dintre noi.

Noi ne-am propus în cadrul campaniei de vaccinare să atingem cel puțin 10 milioane de persoane vaccinate. Vom avea capacitate în centrele de vaccinare să vaccinăm zilnic. Ceea este îmbucurător este intenția persoanelor de a se vaccina. Dacă la început intenția de vaccinare era undeva la 30% în sondaje, acum a crescut la peste 50% intenție de vaccinare. Eu cred că va crește în perioada următoare. Eu cred că fiecare persoană va înțelege în final efectele vaccinării pentru că toți avem același obiectiv, să ne întoarcem la normalitate”., a declarat Valeriu Gheorghiță.

 

Se va ajunge și la a treia doză de vaccin?

Valeriu Gheorghiță a explicat și dacă se va ajunge la administrarea unei a treia doze de vaccin, în contextul în care Pfizer deja face un astfel de studiu.

„Nu cred că se va ajunge să ne vaccinăm în toamnă din cauză că am pierde răspunsul imun. Vaccinurile care sunt disponibile au o eficacitate suficient de bună chiar dacă ea nu este la fel de eficientă pentru tulpina wuhan. Din fericire, sunt eficiente pentru tulpina din Marea Britanie, care ar putea deveni dominantă având în vedere caracterul replicativ.

Companiile de vaccin și-au impus acesta dorință de a primi cea de-a treia doză, se fac studii, dar ele nu se fac în perspectiva faptului că persoanele vor pierde răspunsul imun, ci să fim pregătiți pentru momentul în care vom avea variante care nu sunt acoperite de vaccin. Dacă vom fi confruntați cu variante, noi trebuie să avem răspuns emergent.”, a spus președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, la RealitateaPlus.

VEZI ȘI: Pfizer studiază efectele unei a treia doze de vaccin. CEO: Credem că va crește răspunsul anticorpilor de 10 până la 20 de ori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel