Vapori de apă detectaţi în atmosfera planetei Marte - Studiu
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Doi cercetători de la o universitate din Marea Britanie au anunţat miercuri că au detectat vapori de apă care "evadează" din atmosfera planetei Marte, un nou indiciu care ar putea acredita ipoteza conform căreia "Planeta Roşie" ar fi putut să găzduiască în trecut forme de viaţă, informează AFP.

În cadrul comunităţii ştiinţifice, este admisă pe scară largă teoria potrivit căreia Marte ar fi avut în trecutul săi apă din abundenţă în stare lichidă, prezentă în lacuri şi râuri. În prezent, apa de pe "Planeta Roşie" este în principal captivă în calotele glaciare şi în subsolul său.

Dar, conform unui nou studiu publicat în revista Science Advances de doi cercetători de la Open University din Marea Britanie, o parte din această apă continuă să se evapore, sub formă de hidrogen care "evadează" din atmosfera marţiană.

Descoperirea a fost realizată cu ajutorul unui mic aparat denumit NOMAD - plasat la bordul sondei ExoMars de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia spaţială rusă (Roscosmos) -, care măsoară lumina ce traversează atmosfera planetei Marte.

Manish Patel: Instrumentul NOMAD "oferă o cunoaştere inedită a izotopilor apei din atmosfera lui Marte

"Instrumentul NOMAD este pe cale să schimbe fundamental înţelegerea noastră asupra evoluţiei apei pe Marte", a declarat Manish Patel, coautor al studiului.

Potrivit acestui profesor conferenţiar în Ştiinţe planetare, instrumentul NOMAD "oferă o cunoaştere inedită a izotopilor apei din atmosfera lui Marte, în funcţie atât de timp cât şi de localizarea lor" pe planetă, reprezentând astfel "un element crucial pentru a înţelege modul în care Marte şi-a pierdut apa de-a lungul timpului" şi, prin urmare, "a modului în care profilul său de planetă locuibilă s-a modificat de-a lungul istoriei".

Sue Horne, directoarea departamentului de explorare spaţială din cadrul Agenţiei spaţiale britanice, consideră că aceste cercetări ştiinţifice reprezintă "un element cheie pentru eforturile noastre de a descifra misterele 'Planetei Roşii'". "Înţelegerea apariţiei vaporilor de apă de pe Marte ne va ajuta să răspundem la o întrebare esenţială: 'A existat viaţă pe Marte?'", a adăugat ea.

Noul studiu a fost publicat într-o săptămână încărcată de evenimente legate de actualitatea spaţială, în special de cea marţiană.

Miercuri, sonda chineză Tianwen-1 s-a plasat pe orbita "Planetei Roşii" după ce a fost lansată din China în iulie 2020, în cadrul ambiţiosului program spaţial demarat de autorităţile de la Beijing. Marţi, sonda Al-Amal, lansată de Emiratele Arabe Unite, s-a plasat la rândul ei cu succes pe o orbită marţiană, marcând astfel o reuşită istorică pentru prima misiune interplanetară organizată de o ţară arabă.

Totodată, Agenţia spaţială americană - NASA - a trimis spre Marte încă un rover robotizat, Perseverance, care urmează să asolizeze în seara de 18 februarie în craterul Jezero.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel