Vești proaste din lumea medicală. Două vaccinuri anti-COVID NU sunt eficiente împotriva variantei indiene - STUDIU
Autor: Doinița Manic pe 11 iun, 12:04 | Sanatate

Două vaccinuri anti-COVID nu sunt eficiente împotriva variantei indiene / Foto: Pixabay

Două vaccinuri anti-COVID nu sunt eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului, potrivit unui studiu.

Două studii separate ale Institutului All India of Medical Science (AIIMS) în colaborare cu Institutul de Genomică și Biologie Integrativă (IGIB) și Centrul Național pentru Controlul Bolilor (NCDC) au arătat că varianta Delta a coronavirusului, provenită din India, infectează persoanele care au primit una sau două injecţii de Covishield sau Covaxin, scrie India.com. Cu toate acestea, niciunul dintre studii nu a fost încă evaluat de către colegi, conform rapoartelor. 

Studiul AIIMS sugerează că varianta „Delta” a COVID19 ,despre care experții, inclusiv cei ai autorităților sanitare britanice, spun că este cu până la 50% mai infecțioasă decât versiunea „Alfa”, raportată pentru prima dată în  Marea Britanie,a făcut probabil ravagii în India și se află în spatele majorității infecțiilor din țară.

  Rezultatele studiului

 

Studiul AIIMS-IGIB s-a bazat pe o analiză a 63 de pacienți simptomatici care au apelat la secția de urgență a spitalului plângându-se de febră mare, persistentă timp de cinci până la șapte zile. Dintre aceste 63 de persoane, 53 au primit cel puțin o doză de Covaxin, iar restul cel puțin o doză de Covishield. Treizeci și șase au primit ambele doze ale unuia dintre aceste vaccinuri, menționează studiul. 76,9% din infecțiile cu varianta „Delta” au fost înregistrate la persoanele care au primit o singură doză și 60% la persoanele care au primit ambele doze. Între timp, datele studiului au indicat faptul că infecțiile descoperite datorate variantei „Delta” păreau să afecteze persoanele care au luat Covishield. Acest studiu a arătat forme grave ale bolii în urma infectării cu varianta „Delta” la 27 de pacienți care au luat acel vaccin, rata infecției fiind de 70,3%.

Covaxin, finanțat de guvernul indian, are o eficacitate de 81%, potrivit datelor preliminare din faza a treia a studiilor clinice, iar Covishield este vaccinul Oxford-AstraZeneca, produs în India în colaborare cu Serum Institute. Ambele vaccinuri sunt bune, însă nu protejează împotriva infectării cu varianta indiană a virusului.

Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri