Victor Negrescu, semnal de alarmă despre PNRR: Nu poate fi implementat până în august 2026. Preşedintele să intervină ASTĂZI
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Victor Negrescu
Facebook Victor Negrescu
Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu avertizează că PNRR nu poate fi implementat până în august 2026, în forma în care este acum şi cere intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis. 

"Se confirmă haosul și întârzierile în gestiunea Planului Național de Redresare și Reziliență. Președintele Iohannis este invitat să intervină astăzi pentru a rezolva neînțelegerile din coaliție și certurile pe alocările din PNRR. Le sugerez să discute și să prezinte public și ce fac cu avansul de aproximativ 4 miliarde de euro ce va ajunge în România, cel mai probabil, în toamna acestui an.

Planul este departe de a fi gata și urmează să fie depus după termenul limită oficial fixat la finalul lunii aprilie, așa cum am semnalat în intervențiile mele publice anterioare. Guvernul României va prezenta un plan poate spre finalul lunii mai. Doar câteva state, în general care nu au guverne, vor apela la o soluție similară. Portugalia și, mai nou, Italia au deja planurile acceptate", a scris Victor Negrescu pe Facebook.

"PNRR nu poate fi implementat până în august 2026"


"Din informațiile pe care le am, în calitate de membru în Comisia pentru Bugete, Comisia Europeană consideră că planul, așa cum a fost el prezentat, nu poate fi implementat până în luna august 2026. Proiectele propuse pentru transport, mediu, digitalizare și agricultură nu sunt clare și necesită schimbări fundamentale. Riscăm să avem tăieri față de varianta propusă și pe zona de educație și pe cea dedicată administrației locale.

De fapt, Guvernul nu a fost capabil să scrie proiecte serioase și concrete și nu a reușit să obțină nimic pentru România în negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene. Nu a reușit nici să obțină fondurile promise pentru transport și agricultură.

În acest moment de criză este nevoie de consens național. Fac apel la reprezentanții Guvernului să renunțe la interesele lor și să deschidă ușa negocierilor cu partenerii sociali, societatea civilă și partidele politice. Obiectivul nu este să trecem PNRR, doar de dragul de a-l trece, pentru că oricum Comisia trebuie să le accepte pe toate pentru a merge înainte, ci să venim cu un plan ce poate fi implementat în calendarul dat și care să genereze bunăstare pentru populație.

România riscă să nu acceseze toți banii dacă va merge înainte cu planul în forma actuală. Comisia Europeană urmează să verifice implementarea planului de două ori pe an, putând să decidă tăierea fondurilor alocate. Pentru România, este important ca actualii guvernanți să treacă peste orgolii și să fie transparenți privind PNRR", a mai transmis europarlamentarul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel