VIDEO. Școala de gospodine din Reykjavik. Ce învață nordicele despre gospodărie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels / Școala de gopodine din Reykjavik
Pexels / Școala de gopodine din Reykjavik
În Islanda, în capitala Reykjavik, se află o școală de gospodine, unde tinerii învață despre cum se întreține o gospodărie. 

Timp de 80 de ani, Școala Gospodinelor din Reykjavik a învățat sute de tinere și tineri abilitățile necesare pentru a avea grijă de o casă sau o gospodărie, scrie BBC. Timp de un semestru elevii învață împreună, unii de la alții și creează legături și prietenii care rămân o viață. Exemplu le stau părinții și bunicii lor, care au frecventat aceeași școală în tinerețe. 

Dora Hannesdottir are 20 de ani și este elevă a Școlii Gospodinelor. Ea vrea să dărâme preconcepțiile legate de soții. 

„Când le spun oamenilor că mă duc la Școala Gospodinelor ei îmi spun că - este atât de practic, sau că voi deveni o soție bună. Iar eu le răspund că nu. Sigur, pot participa la această școală și tot să fiu o soție neîndemânatică. Unii oameni încă gândesc așa. Nu voi deveni o casnică”, a spus Dora. 

Fac naveta pentru a ajunge la cursuri

Elva Run a participat și ea la cursuri. La fel ca Dora, are 20 de ani și va face naveta zilnic între Hveragerdi și Reykjavik, un drum ce poate dura și o oră. 

„Planul meu este să mă trezesc la șase și să plec de acasă înainte de ora șapte. Interesul meu principal este legat de meșteșuguri. De asemenea vreau să mai învăț despre rețete, împletit și croșetat, pentru că nu știu nimic despre aceste lucruri. Acum o săptămână nu știam nimic despre această școală, dar știam că vreau să studiez acolo”, spunea Elva. 

Unele studente vor locui în internatul școlii, unde stau câte trei sau patru în cameră. Acolo, vor lega prieteniile și legăturile la care speră. Fiecare a venit cu un proiect pe care vrea să îl ducă la îndeplinire până la sfârșitul cursurilor. Așezate în zona de relaxare, fetele spun că vor să învețe să facă ornamente de iarnă, lenjerie brodată de mână, pe care să scrie „noapte bună”, sau albume de familie pe care să le decoreze de mână. 

Cursuri pentru băieți și fete

În cadrul cursurilor, fetele învață și despre nutriție. Prima lecție este despre zahăr, macronutrienții săi și cum poate fi folosit, de exemplu, în gemuri. 

„Acest gen de școală este pentru ambele genuri, este necesară atât pentru băieți, cât și pentru fete. Să știe să gătească și să facă curat. Încercăm să îi învățăm să fie atenți la mediu, să folosească materiale prietenoase cu natura. De exemplu, ești prietenos cu natura dacă repari hainele, să nu le arunci”, spunea una dintre profesoarele școlii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel