Vidprevtyn, nou vaccin anti-Covid. Buşoi: E în evaluare accelerată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Europarlamentarul Cristian Buşoi anunţă un nou vaccin împotriva Covid-19.

"Ca responsabil al Parlamentului European în relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), salut decizia EMA de a începe evaluarea accelerată pentru un nou vaccin împotriva COVID-19. Este vorba despre Vidprevtyn, un produs dezvoltat de Sanofi Pasteur. Decizia Agenției se bazează pe rezultatele preliminare din studiile de laborator (date non-clinice) și studiile clinice timpurii la adulți, care sugerează că vaccinul declanșează producerea de anticorpi care vizează SARS-CoV-2 și poate ajuta la protejarea împotriva bolii COVID-19.

Deși Agenția nu a specifcat încă o dată la care acest vaccin ar putea ajunge pe piață, subliniază că face toate eforturile pentru ca populația să aibă cât mai curând acces la un produs sigur și eficient. Specialiștii EMA spun că vaccinul funcționează pe bază de proteine care conțin o versiune cultivată în laborator a proteinei spike ce se regăsește pe suprafața SARS-CoV-2 și conține un 'adjuvant', o substanță care ajută la întărirea răspunsurilor imune la vaccin. Când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul său imunitar identifică proteina spike ca fiind străină și produce anticorpi împotriva acesteia.

Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina virală și va fi gata să apere organismul împotriva virusului. Dacă va primi undă verde de la EMA, Vidprevtyn va deveni al cincilea vaccin aprobat în Uniunea Europeană după Pfizer – BioNTech, Moderna, Astrazeneca Oxford și Johnson and Johnson", transmite europarlamentarul liberal Cristian Buşoi.

Vaccinare: Peste 15.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Peste 15.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care puțin peste 10.000 cu prima doză, conform statisticii realizate de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

15.178 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.

În total, 4.907.545 de români au fost vaccinaţi de la începutul campaniei, 4.751.283 dintre aceştii având schema completă.

În total au fost folosite 3.585.921 de vaccinuri Pfizer, 357.945 Moderna, 414.321 AstraZeneca și 393.096 Johnson&Johnson.

În ultimele 24 de ore, situația vaccinării cu serul Pfizer-BioNTech este următoarea: 4.455 de persoane vaccinate cu o doză, 4.455 de persoane vaccinate cu a doua doză; cu serul Moderna: 98 de persoane vaccinate cu o doză, 228 de persoane vaccinate cu a doua doză, cu serul AstraZeneca: 25 persoane vaccinate cu o doză, 127 de persoane vaccinate cu a doua doză, iar vaccinul de la Johnson&Johnson l-au primit 5.825 persoane, transmite Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel