Violențele și protestele au lovit Ierusalimul. Marș naționalist evreu, planificat în oraș
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Noi confruntări violente au avut loc duminică la Ierusalim din cauza unor nemulțumiri pe fondul unui marș naționalist evreu. 

Palestinienii s-au confruntat cu poliția israeliană pentru a treia noapte la Ierusalim și există temeri că ar putea exista violențe mai mari în contextul unui marș naționalist evreu ce este planificat în oraș, scrie BBC News

Marșul anual al Steagului Zilei Ierusalimului înseamnă, de obicei, tineri sioniști plimbându-se prin zonele musulmane. Evenimentul marchează capturarea de către Israel a Ierusalimului de Est, găzduirea Orașului Vechi și a locurilor sale sfinte, în 1967.

Acest lucru este considerat de mulți palestinieni ca o provocare deliberată.

S-a cerut anularea evenimentului 

Un fost oficial de rang înalt al apărării israeliene, Amos Gilad, a cerut anularea sau redirecționarea marșului, avertizând că „butoiul cu pulbere arde și poate exploda oricând”.

Tensiunile au fost mari în oraș din cauza expulzării amenințate a familiilor palestiniene din părți ale districtului Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est.

Sute de palestinieni și peste 20 de ofițeri de poliție israelieni au fost răniți în ciocniri în ultimele trei zile.

Ce s-a întâmplat în ultimele ciocniri?

În timpul ciocnirilor de duminică seara din șeicul Jarrah, palestinienii au aruncat cu pietre asupra poliției israeliene, în timp ce ofițerii au răspuns prin tragerea de grenade asomatoare și tunuri de apă. Au fost mai multe bătălii în apropierea Porții Damascului din Orașul Vechi.

Medicii palestinieni au declarat că un număr de protestatari au fost răniți.

Confruntări între palestinieni și israelieni au fost raportate și în orașul Haifa din nordul Israelului și în apropierea orașului Ramallah din Cisiordania.

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a apărat acțiunea poliției împotriva protestatarilor palestinieni duminică, spunând că guvernul său „nu va permite niciun element radical să submineze calmul” din oraș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel