Violonista germană Nina Karmon va interpreta Concertul nr.1 pentru vioară, de Goldmark, la Filarmonica Oradea
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Violonista germană Nina Karmon va interpreta joi, cu orchestra simfonică orădeană, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în la minor, op. 28 de Karl Goldmark, protejatul lui Liszt, urmat, după pauză, de ultima simfonie a compozitorului Dmitri Şostakovici, ambele sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu.

Cele două lucrări programate în concertul simfonic săptămânal de joi sunt considerate 'adevărate provocări'. 'Protejatul lui Liszt, considerat în epoca sa cel mai important compozitor ungar după Liszt, Karl Goldmark a fost un excelent violonist şi dascăl, având printre studenţii săi chiar şi pe Sibelius. Concertul pentru vioară a fost compus în 1877 şi a avut premiera în Bremen', a precizat, într-o conferinţă de presă, directorul artistic al Filarmonicii Oradea, Kurucz Tibor.

Pentru solista invitată, această lucrare mai puţin cunoscută este 'o provocare, cu care i-a făcut plăcere să se lupte pentru a o învăţa aproape timp de doi ani', la solicitarea unei orchestre din Germania. La Oradea, va fi interpretată astfel pentru a doua oară. 'Am fost foarte fericită să o studiez, este o piesă provocatoare şi sunt foarte recunoscătoare orchestrei din Oradea pentru că a programat-o, pentru această şansă de a o cânta', a declarat Nina Karmon.

Dirijorul Romeo Rîmbu a menţionat că, în acest concert, partea solistică este mai importantă decât în alte concerte, rolul solistului fiind dominant, ceea ce înseamnă mai multă responsabilitate din partea solistului. În a doua parte a concertului simfonic se va prezenta Simfonia nr. 15 în La major, op. 141 de Dmitri Şostakovici, ultima sa simfonie, ce datează din 1971, el fiind considerat cel mai de seamă simfonist al secolului XX. Potrivit lui Romeo Rîmbu, personalitatea compozitorului Şostakovici a fost foarte complexă, 'o provocare psihologică' dificil de descifrat. Forţat să emigreze interior din faţa regimului stalinist, spiritul său creator, 'de o profundă intelectualitate şi sensibilitate', a ales să exprime adeseori cu ironie amară, mascată celor neiniţiaţi şi cu un cinism aspru la adresa contemporaneităţii.

'A trebuit să se orienteze în aşa fel încât să poată scrie într-un limbaj propriu, foarte elaborat, dar constrângerile ideologice ale regimului l-au împiedicat. El, totuşi, a reuşit să estompeze şi să spună ce are de spus într-un mod foarte subtil. Sunt pasaje unele de-a dreptul sumbre, influenţa regimului, a războiului, dar sunt şi momente de o fineţe extraordinară. Ar fi păcat să nu le oferim publicului', a precizat Romeo Rîmbu. Solista invitată Nina Karmon a absolvit Universitatea 'Hans-Eisler' din Berlin, sub îndrumarea prof. Werner Scholz. S-a perfecţionat cu profesorii Silvia Markovici, Vladimir Landsman, Radu Bozgan. A susţinut concerte în România, Germania, Japonia, Corea. În calitate de muzician de cameră, a colaborat cu mulţi artişti de renume şi a participat la numeroase festivaluri. La Oradea este prezentă pentru a treia oară, fiind la prima ei colaborare cu dirijorul Romeo Rîmbu, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel