Vosganian: Cîţu RECUNOAŞTE că PIB-ul se prăbuşeşte. Iată cifrele
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
"Atenție! Ministrul finanțelor recunoaște implicit, odată cu rectificarea bugetară, că produsul intern brut (PIB) se prăbușește, față de prognoza inițială, cu zece puncte procentuale!", transmite Varujan Vosganian (ALDE).

"Florin Cîțu declară: 'Avem o scădere a veniturilor bugetare de 3% din PIB, adică de 31 mld lei, din cauza crizei economice.' Să facem o socoteală simplă. Procentul veniturilor bugetare legate direct de evoluția economică este de cca 26% din PIB. Dacă veniturile bugetare au scăzut cu 31 de mld de lei, înseamnă că baza de impozitare, adică PIB, a scăzut cu 120 mld lei. Iar 120 mld lei înseamnă mai mult de 10% din PIB.

Precum se observă, Guvernul a majorat deficitul bugetar în mod substanțial, dar nu a anunțat nicio modificare în ce privește prognoza PIB. Așa cum rezultă din calculele de mai sus, prognoza PIB ar trebui redimensionată către o scădere de 5-6% față de 2019, foarte aproape de recordul negativ absolut al tranziției, anul 2009 ( - 7,1%). Așteptăm clarificări", a scris Varujan Vosganian pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel