Votka Atomic, produsă din mere cultivate la Cernobîl, confiscată de autoritățile din Ucraina
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Peste 1.500 de sticle de votkă Atmoik, produsă din mere cultivate în zona de exclusiune Cernobîl, au fost confiscate de autoritățile din Ucraina.

Autoritățile din Ucraina au confiscat peste 1.500 de sticle de votcă produsă din merele cultivate în zona de excludere din jurul centralei nucleare Cernobîl.

Băutura, numită Atomik, este primul produs de consum care provine din zonă de la dezastrul din anul 1986, potrivit The Chernobyl Spirit Company. Aceasta este compania din spatele băuturii și este alcătuită din oameni de știință care desfășoară cercetări în zona de excludere de la Cernobîl. Acesta este primul lot produs de companie și ar fi trebuit să ajungă în Regatul Unit. Însă, lotul a fost descoperit de autorități. Totuși, în mod surprinzător, intervenția autorităților pare să nu aibă legătură cu faptul că votca provine de la locul dezastrului nuclear.

„Încă mai credem că adevărul va birui”

„Se pare că ei ne acuză că am fi falsificat timbrele ucrainene de acciză, însă nu prea are sens având în vedere că sticlele sunt pentru piața din Regatul Unit și sunt în mod clar etichetate cu timbre britanice de acciză”, a explicat Jim Smith, profesor de știință ecologică la Universitatea din Portsmouth și fondatorul companiei, potrivit Futurism.

„Acțiunile forțelor de ordine din Ucraina afectează reputația țării. Încă mai credem că adevărul va birui”, a precizat Elina Smirnova, avocat pentru compania care a produs alcoolul din merele cultivate în apropiere de Cernobîl.

Locuri de muncă și investiții în zonele afectate de Cernobîl ale Ucrainei

Compania mai susține că procesul de distilare reduce îndeajuns de mult radioactivitatea din cereale astfel încât votca Atomik este sigură pentru consum.

„Muncim din greu pentru a pune pe picioare o afacere care aduce locuri de muncă și investiții în zonele afectate de Cernobîl ale Ucrainei și să susținem comunitatea cu 75% din profitul pe care îl obținem. Încercăm din răsputeri să reușim să comercializăm băutura, însă nu o putem vinde încă”, a mai spus Smith, precizează Descopera.

Explozia din 26 aprilie 1986 de la centrala nucleară din Cernobîl a provocat, conform cifrelor oficiale, 30 de morţi şi a determinat moartea a sute de oameni în urma unor boli provocate de radiaţie. Bilanţul este în continuare contestat.

Autorităţile sovietice au încercat să minimalizeze catastrofa. Până la urmă 350.000 de persoane au fost evacuate din zona de excludere. Oamenii de ştiinţă estimează că radioactivitatea va fi prezentă 24.000 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel