Vouchere de vacanță 2021. ANAT spune că premierul Cîțu a mințit: Mai doriți turism în România?
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Vouchere vacanță. Contre ANAT - Cîțu
Vouchere vacanță. Contre ANAT - Cîțu
ANAT transmite, vineri, că premierul Florin Cîțu ar fi dezinformat cu privire la valoarea voucherelor de vacanță neutilizate în 2019 și 2020. 

”Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, valoarea voucherelor de vacanță neconsumate din 2019 și 2020, cumulat, nu depășește 700 de milioane de lei, de aproape 4 ori mai puțin decât a anunțat prim ministrul Florin Cîțu” transmite ANAT. 

Conform sursei citate, voucherele de vacanță emise în perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de muncă. 

”Aici e vorba de oameni care, de aproape un an, se chinuie să supraviețuiască”

”Ziua de marți, 16 februarie 2021, a fost un nou semnal de alarmă tras de către operatorii economici din domeniul turismului, în speranța că guvernanții, în proverbialul al 12-lea ceas, vor înțelege strigătul disperat după ajutor al acestor oameni, antreprenori și angajați deopotrivă.  Aici nu mai este vorba despre tabere, ci despre oameni care, de aproape un an, se chinuie să supraviețuiască. Oameni care au așteptat, cuminți, să se întâmple ceva. Prima dată au așteptat să revenim la normal, așa cum au promis autoritățile, întâi în 3 luni, după aceea în 6 luni și tot așa... După aceea au așteptat să vină vaccinul, speranța salvatoare pentru milioane de oameni și pentru economiile statelor de pe tot mapamondul. Și vaccinul a venit, dar nu suficient de repede și nu suficient, în general! 

”Măsura 3, glumă proastă. Așteptăm concluziile DNA” 

Au așteptat și ajutor din partea statului căruia i-au plătit, conștiincioși, într-o majoritate covârșitoare, taxe și impozite în fiecare lună. Au crezut că e normal să fie și ei ajutați de stat atunci când erau în impas... nu e normal să fi crezut asta? Iată că nu, au cerut prea mult chiar și când nu au cerut bani, ci simple reglementări care să le facă existența mai ușoară, sau pentru unii, pur și simplu posibilă. Statul a venit cu câteva măsuri bune, mult așteptate de toată lumea, dar gândite global și nu țintit, pentru a sprijini domeniile cele mai afectate. Așa am ajuns în situația ca agenți economici care nu au fost dintre cei mai afectați să beneficieze de sprijin, pentru că “s-au descurcat”, iar cei care chiar aveau nevoie de ajutor să fie lăsați pe dinafară. Ne referim aici, desigur, la Măsurile 1 și 2, unde profesii precum cea de ghid au fost omise cu totul, iar agențiile de turism încă așteaptă granturile pentru capital de lucru care aveau termen de plată până la finalul anului 2020. Măsura 3 deocamdată se încadrează la categoria glume proaste, așteptăm concluziile DNA. Despre măsurile destinate angajaților nu mai vorbim, agențiile de turism nu au putut beneficia de ele având de lucru, mult și în pierdere, pentru că au fost nevoite să dea înapoi călătorilor banii încasați în avans pentru sejururi.

Statul român a avut în toată această perioadă o disponibilitate de dialog demnă de admirație, însă, din păcate, fără finalitate. S-au consumat sute de ore de discuții cu reprezentanții industriei de turism și, în final, guvernanții au lucrat atât de mult la măsurile de sprijin încât le-au făcut aproape imposibil de accesat. Rămânem cu speranța că măsura despăgubirii de 20% din diferența dintre cifra de afaceri înregistrată pe 2019 și cea înregistrată pe 2020 vor fi, în sfârșit, o reparație pentru anul de bâlbâieli care tocmai se încheie.

Model contrar celor aplicate în UE

Azi discutăm pe toate canalele despre buget și, după toate aceste măsuri, Guvernul a decis că trebuie să mai strângă și el cureaua, gândindu-se să înceapă cu voucherele de vacanță, o cheltuială considerată inutilă în vreme de pandemie, când celelalte state iau, pe rând, măsuri de tăieri de taxe și impozite și de stimulare a consumului de vacanțe pe plan intern, fix prin emiterea de vouchere care să sprijine acest consum sub diferite forme, de la vouchere acordate cetățenilor pentru mese la restaurant, la vouchere de vacanță similare cu cele care au fost acordate în România, pentru a ajuta sectorul HORECA și agențiile de turism.

Cîțu, contrazis de datele ministerului pe care l-a condus

Dl. Prim-ministru Florin Cîțu a găsit o deja o scuză pentru tăierea voucherelor, spunând că a prelungit valabilitatea voucherelor emise în 2019 si 2020 și că există în acest moment vouchere neconsumate de circa 2,4 miliarde de lei, care pot fi folosite până la sfârșitul anului 2021. În același timp, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei îți pasează reciproc responsabilitatea centralizării datelor. Îl contrazic, însă, chiar datele Ministerului Finanțelor Publice, conform căruia valoarea voucherelor neconsumate din 2019 și 2020, cumulat, nu depășește 700 de milioane de lei, de aproape 4 ori mai puțin. De ce este nevoie de cifre trucate, domnule Prim Ministru? Mai bine spuneți ”Nu credem în turism și gata!”.

Voucherele de vacanță, o investiție

Voucherele de vacanță ar fi trebuit privite de Guvern ca o investiție și nu ca o cheltuială de la buget, fiind probabil una dintre cele mai profitabile alocări de fonduri de la buget. Pentru fiecare leu investit în vouchere de vacanță, 0,51 bani se regăsesc în PIB, iar pentru fiecare 64.000 lei se creează și se menține un loc de muncă (sursa: studiu ASE și APET). Făcând un calcul simplu, voucherele de vacanță emise în perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de muncă! Voucherele de vacanță asigură, în mare parte, supraviețuirea și dezvoltarea turismului intern, precum și pregătirea turismului pentru incoming, cumulând circa 30% din vânzările agențiilor de turism specializate pe turism intern. În plus, voucherele de vacanță înseamnă turism fiscalizat, ele putând fi folosite numai în unități de cazare clasificate sau în agenții de turism licențiate. 

Prin Ordonanța de Urgență nr. 226 din 30 decembrie 2020, actualul Guvern și-a asumat continuarea programului acordării voucherelor de vacanță, considerând, la acel moment, că sunt extrem de utile pentru turism. Nu știm exact ce s-a schimbat între timp. Ceea ce știm este, însă, că noi suntem aici ca să le amintim ce au promis și să ne asigurăm că își respectă promisiunile! Susținem acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari și stimularea acordării lor în mediul privat prin acordarea de facilități fiscale!

Granturi – NU!

Despăgubiri – NU!

Vouchere de vacanță – NU!

Întrebarea pe care ANAT o adresează Guvernului este: mai doriți turism în România?” arată comunicatul de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel