Vreme ANM. România, împărțită: COD PORTOCALIU de ploi vs. COD GALBEN de caniculă
Autor: Rodica Mitu pe 16 iul, 10:23 | Vremea
Cod Portocaliu

Foto ilustrativ. Imagine de Markus Spiske de la Pixabay

Țara este împărțită în două, vineri și sâmbătă, în Vest este cod portocaliu de inundații, iar în Sud și Est este cod galben de caniculă și disconfort termic, potrivit anunțului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Așadar, conform ANM, în județele Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin, precum și în zona de munte a județelor Alba și Hunedoara este cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată până sâmbătă dimineața, la ora 6.00. Vor fi averse torențiale, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși local 35 - 50 l/mp și pe arii restrânse 60 - 80 l/mp.

De vineri, de la ora 10.00, până sâmbătă la ora 10.00, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și zona de munte, iar seara și noaptea și în vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 - 40 l/mp.

Pe de altă parte, meteorologii au emis cod galben de caniculă pentru sudul și estul țării. Aici valul de căldură va persista și local va fi caniculă, iar disconfortul termic se va menține accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în regiunile extracarpatice.

 

Încă o zi caniculară în Capitală: temperaturi de 36 de grade

 

Potrivit ANM, vremea va fi călduroasă, caniculară la amiază, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Cerul va fi variabil spre mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura maximă va fi de 34 - 36 de grade, iar cea minimă de 18 - 21 de grade.

Vremea Vezi toate articolele
Crossuri parteneri