Vreme EXTREMĂ în Europa. Elena Mateescu, avertisment. Ce urmează în AUGUST
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Elena Mateescu
Elena Mateescu
Directorul ANM, Elena Mateescu, a avertizat asupra fenomenelor meteo extreme din Europa din această vară, dar a anunţat şi ce se va întâmpla în luna august în România. 

"Am văzut că sunt şi 350 de litri pe metrul pătrat în Grecia, enorm pentru acea zonă, sunt cantităţi record. De asta au şi fost inundaţii de proporţii. Iar dacă pentru Grecia vorbim de inundaţii de proporţii, atenţionate şi printr-un cod portocaliu şi galben şi, pe scurt timp, chiar cu Cod Roşu, trebuie să menţionăm că pe 7 august am avut alertă Cod Portocaliu de caniculă în Franţa. S-au depăşit 40 de grade la Bordeaux şi Toulouse, iar la Paris 35 de grade. Timp de 7 zile consecutiv. Fenomenul nu s-a mai înregistrat din vara anului 2003 în Franţa, când au fost multe decese. Luna iulie a fost cea mai secetoasă în Franţa, din ultimii 60 de ani. 

Pentru România, acesta este al doilea episod de caniculă, după cel de la finalul lunii trecute. În 7 august, am înregistrat recorduri la 29 de staţii meteo pentru temperaturi. În dimineaţa zilei de 8 august, la 5 staţii s-au depăşit recordurile. La Hârşova s-a depăşit recordul, cu 39 de grade Celsius. Şi pe 8 august s-au depăşit valorile la 7 staţii meteo. Pe 9 august, iarăşi, la 12 staţii!", a declarat Elena Mateescu la Antena 3. 

Ce urmează în luna august

"Pentru următoarea perioadă, ne aşteptăm în continuare la o vreme deosebit de călduroasă în cea mai mare parte a ţării. Chiar caniculară în Câmpia Română, unde temperaturile vor trece de 34-35 de grade Celsius. Şi nopţile vor fi tropicale. La ora 22,00 se înregistrează 27 de grade Celsius la Timişoara, Brăila, Focşani şi nu numai şi 26 grade Celsius la Bucureşti. Iar starea de disconfort termic pe parcursul nopţilor este accentuată de acel indice de temperatură umezeală care ne dă impresia că aerul este sufocant. 

E nevoie să plouă. Pentru prima decadă a lunii august, înregistrăm doar 3,3 litri pe metrul pătrat, medie la nivel naţional, adică doar 0,05 la sută din normalul unei prime decade a lunii august în ţara noastră. Cele mai călduroase luni august au fost din 2000 şi până acum", a mai spus directorul ANM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel