Xi Jinping avertizează cu privire la „interferența forțelor externe”, după ce Australia a decis să cumpere submarine nucleare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Xi Jinping avertizează cu privire la „interferența forțelor externe”, după ce Australia a decis să cumpere submarine nucleare    /   
 Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Xi Jinping avertizează cu privire la „interferența forțelor externe”, după ce Australia a decis să cumpere submarine nucleare / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Președintele Republicii Populare Chineze a lansat un avertisment, după ce Australia a iscat furia autorităților de la Beijing.

Președintele chinez Xi Jinping a lansat un avertisment cu privire la „interferențele forțelor externe” din regiune, în timp ce Australia a iscat furia Beijingului, după ce a decis să achiziționeze submarine cu propulsie nucleară din SUA și a promis că va apăra statul de drept în spațiul aerian și în apele pe care China le consideră ale ei.

Într-o adresare către Organizația de Cooperare din Shanghai (SCO), Xi a îndemnat șefii de stat să „reziste forțelor externe care intervin în țările din regiune și să mențină ferm viitorul dezvoltării și progresului țărilor”.

Comentariile sale au urmat anunțului Statelor Unite, Regatului Unit și Australiei de a forma un parteneriat de securitate și apărare și decizia Australiei de a cumpăra submarine cu propulsie nucleară din SUA (citește AICI).

Publicația de stat chineză Global Times a descris, de asemenea, Australia ca „un pion al SUA” și a numit-o „naivă” pentru finanțarea „războiului rece al Americii”.

„Australia s-ar putea confrunta cu cea mai periculoasă consecință în cazul unei confruntări militare în regiune”.

Australia se apără

Cu toate acestea, premierul australian Scott Morrison a susținut vineri că China are propriul său „program foarte important de construire a submarinelor nucleare”.

„Au tot dreptul să ia decizii în interesele lor naționale pentru aranjamentele lor de apărare și, desigur, la fel și Australia și toate celelalte țări”, a spus el într-un interviu acordat postului de radio 2GB.

Într-o serie de interviuri media, Morrison a declarat că guvernul său reacționează la dinamica în schimbare din regiunea Asia-Pacific, unde teritoriul este din ce în ce mai contestat și concurența crește.

Morrison a spus că Australia este „foarte conștientă” de capacitățile nucleare submarine ale Chinei și de investițiile militare în creștere.

„Suntem interesați să ne asigurăm că apele internaționale sunt întotdeauna ape internaționale și cerurile internaționale sunt ceruri internaționale și că statul de drept se aplică în mod egal în toate aceste locuri”, a spus el, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel