Zece ani de la atacurile lui Breivik în Norvegia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels / Zece ani de la atacurile lui Brevik în Norvegia
Pexels / Zece ani de la atacurile lui Brevik în Norvegia
Se împlinesc 10 ani de la atacurile lui Anders Brevik, care a ucis zeci de persoane în Oslo, dar și pe insula Utoya. 

În urmă cu 10 ani, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane, majoritatea adolescenți, într-un atac cu bombă și un altul armat. Evenimentele din 22 iulie au lăsat Norvegia, o țară nordică, sub un val mut de uimire, scrie CNN

După un an de la atacuri, Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, maximm de pedeapsă admis în cazul său. Norvegia, sub prim-ministrul Jens Stoltenberg, s-a unit pentru a gestiona urmările atacului sângeros, într-o solidaritate cum nu s-a văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial. 

Zi de doliu pentru Norvegia

Un deceniu mai târziu, comemorarea a 10 ani de la atac va fi o zi tristă pentru țara ce are aproximativ 5 milioane de locuitori. Mai multe evenimente comemorative vor avea loc joi, 22 iulie, în capitala Oslo, dar și pe insula Utoya, unde a avut loc atacul armat. 

În afară de comemorarea evenimentelor, după 10 ani sunt ridicate și anumite semne de întrebare legate de „moștenirea” lăsată de Breivik, fiind aici enumerat și manifestul de 1.500 de pagini, în care extremistul relatează despre cum Norvegia va fi impactată de faptele sale. 

Într-un discurs ținut la Catedrala din Oslo, la doar 2 zile de la atacuri,  Stoltenberg a făcut un apel către popor, cerând „mai multă democrație, mai multă deschidere, mai multă umanitate”. 

A supraviețuit unui coșmar

Lisa Husby, la acea vreme având doar 19 ani, era unul dintre liderii taberei de tineri de pe insula Utoya. La un deceniu după cel mai negru episod al vieții sale, aceasta reflectă asupra modului în care a scăpat din bătaia armei lui Breivik și cum evenimentele acelei zile i-au modelat restul vieții, scrie BBC

„Totul a fost la întâmplare în acea zi și cred că asta este cel mai greu de înțeles lucru. Îți dai seama doar că ai fost norocos. Prima dată când mi-am dat seama că ceva era neobișnuit pe insulă a fost puțin după ora 17, când am început să auzim ceea ce credeam că erau petarde, da înainte să pot face orice, am văzut acest zid de oameni care alergau și veneau spre mine dinspre docurile de unde se auzeau focurile de armă. Puteai vedea în privirile lor că văzuseră ceva îngrozitor. În acel punct mi-am dat seama că trebuie să ajung undeva în siguranță.

Am auzit la un moment dat focuri de armă în spatele ușii. Eram siguri că vom muri. Lumea ne-a condamnat și ne-a întrebat de ce nu am ripostat, dar asta e ușor de spus. Nu s-au gândit că noi aveam 2 mâini, iar el avea 2 arme automate”, a povestit Lisa Husby. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel