Urmărește emisiunea live
Zece diplomaţi ruşi expulzați de SUA. Biden îşi doreşte în continuare un summit cu Putin
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Zece diplomaţi ruşi expulzați de SUA. Biden îşi doreşte în continuare un summit cu Putin
Zece diplomaţi ruşi expulzați de SUA. Biden îşi doreşte în continuare un summit cu Putin
Preşedintele SUA, Joe Biden, îşi menţine propunerea de a organiza un summit cu omologul său rus Vladimir Putin 'în următoarele luni', estimând că o întâlnire este 'crucială' pentru 'a pune capăt escaladării înainte ca ea să degenereze', a declarat joi un înalt responsabil american, relatează AFP. 

După anunţarea unei serii de sancţiuni financiare severe şi a expulzării a zece diplomaţi ruşi în post în SUA, drept răspuns la un atac cibernetic de amploare imputat oficial Moscovei, acest responsabil a precizat că o parte dintre represaliile americane 'vor rămâne secrete'. El nu a precizat dacă este vorba despre un contraatac informatic sau despre o altă ripostă.

'Măsurile pe care le anunţăm astăzi reprezintă riposta noastră publică, care dorim să fie percepută drept fermă, dar proporţională', a adăugat acest responsabil în cadrul unui briefing pentru jurnalişti.

'Vrem să spunem cu claritate că nu avem nicio dorinţă de a alimenta o escaladare cu Rusia', a insistat el, dând asigurări că Joe Biden l-a informat pe Vladimir Putin despre aceste represalii în cursul convorbirii telefonice din această săptămână. În cadrul aceleiaşi conversaţii, preşedintele american a făcut oferta organizării unui summit 'într-o ţară terţă (...) în următoarele luni'.

'Ruşii nu au răspuns încă (...) dar noi credem că în umătoarele luni va fi crucial pentru cei doi lideri să se întâlnească şi să discute despre toate problemele pe care le prezintă relaţia noastră', a explicat acest responsabil.

El a estimat că un astfel de summit ar urma să permită 'găsirea unui mod stabil şi eficient de a avansa pentru a stopa orice escaladare înainte ca ea să degenereze'. El a avertizat însă că SUA îşi rezervă dreptul de a răspunde la o eventuală contra-ripostă rusă, în funcţie de amploarea acesteia, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel