Zi IMPORTANTĂ pentru primul român care a zburat în spațiu
Autor: Ioan-Radu Gava pe 27 sep, 16:38 | Info utile

Dumitru-Prunariu

Dumitru Prunariu este singurul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, iar astăzi este o zi importantă pentru el. 

Dumitru Prunariu este cel care la 14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. Acesta s-a născut la 27 septembrie 1952 în Brașov iar astăzi, acesta împlinește 68 de ani.

 

Când a călătorit în spațiu?

 

Dumitru Prunariu a fost membru al misiunii Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. La 12 mai 1981, acesta a fost confirmat ca primul nominalizat în cadrul zborului spațial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov, comandant de echipaj.

Popov era un cosmonaut experimentat și mai efectuase un zbor cu o durată de 186 de zile, la bordul stației cosmice „Saliut-6". Cosmonautul român Dumitru Dediu și cosmonautul sovietic Iuri Romanenko au fost numiți ca membri ai echipajului de rezervă. 

 

Ce funcții a deținut Dumitru Prunariu?

 

Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic, președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spatiale Europene. În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

Te-ar putea interesa și ....
Info utile Vezi toate articolele
Crossuri parteneri