Urmărește emisiunea live
Zona EURO, divizată de criza COVID-19. Discuţiile pentru relansarea economiei, blocate
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Discuţiile maraton privind pachetul financiar pe care Uniunea Europeană îl va distribui ţărilor membre vor continua, după ce miniştrii de finanţe nu au reuşit să se pună de acord. 

Cei 19 miniştri de finanţe ai ţărilor din zona Euro nu s-au putut pune de acord asupra modului în care să fie împărţite povara COVID-19, deşi discuţiile dintre ei au durat mai bine de 14 ore. 

Dificultăţile apar la acele "obligaţiuni corona". Italia nu vrea să semneze pentru niciun pact financiar fără aceste obligaţiuni. La polul opus se află ministrul olandez, care acţionează ca portavoce pentru grupul ţărilor din nordul zonei Euro şi care nu vrea ca datoria post pandemică a acestor ţări să fie afectată de ţările din sud. 

"În opinia lor, au avut grijă mare de finanţe în ultimii ani, au pus foarte mulţi bani deoparte pentru zile negre şi sunt îngrijoraţi că ţări ca Italia, care nu au făcut asta, vor afecta economiile tuturor dacă se vor introduce aceste obligaţiuni", a explicat Megan Greene, economist la Harvard. 

Comisia Europeană propune o schemă de 100 de milioane de euro pentru sprijinirea companiilor, astfel încât acestea să se împrumute, în loc să dea angajaţi afară, scrie Euronews. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel